Archív

A hét végén rendezik meg a Magyar Drámaíró Versenyt

Kiss Judit Ágnes, Háy János és Podmaniczky Szilárd verseng a XVIII. Magyar Drámaíró Versenyen március 22. és 24. között a rendezvénynek negyedik alkalommal otthont adó Békéscsabai Jókai Színházban.Drmairo 1

Fekete Péter, a teátrum igazgatója a drámaíró verseny hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a megmérettetésen a Magyar Nemzet szombati számában megjelenő cikkek közül előző este sorsolnak ki egy témát, amely alapján egy éjszaka alatt írnak egyfelvonásos drámát a szerzők.

Az íróknak szombat reggelre kell elkészülniük alkotásaikkal, majd a darabokon meghívott rendezők – Bozsik Yvette, Dávid Zsuzsa és Pesty-Nagy Kati – dolgoznak a hatfős színészcsapatokkal, amelyekben a békéscsabai társulat tagjai mellett vendégművészek is részt vesznek. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, a darabokat vasárnap este mutatják be a Jókai Színházban.

Dramairo 2 Az igazgató felidézte: a drámaíró versenynek az ötletgazda Siposhegyi Péter végakarata alapján 2010 óta ad otthont a teátrum. Szólt arról is, hogy minden évben egy-egy fontos üzenet közvetítése is céljuk: az idén a társulati lét, az alkotóműhelyek fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A versenyt a színház mellett a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány rendezi.

Elek Tibor, a Körös Irodalmi Társaság elnöke, a Bárka irodalmi folyóirat főszerkesztője elmondta, hogy a Békéscsabán megjelenő folyóirat különszámmal jelentkezik az eseményhez kapcsolódva, ismertetve az írásokat és a próbafolyamatot. A versenyen résztvevő szerzőket bemutatva arról beszélt, hogy az idén olyan alkotókat hívtak meg, akik a legsokoldalúbb magyar írók közé tartoznak.

Linka Ágnes, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány képviseletében arról szólt, hogy az elmúlt 18 év alatt kiderült: a színészek szeretik ezt a játékot. Ugyan az írók általában nem szívesen versengenek, ám aki mégis vállalkozott rá, azok közül több szerző is továbbírta a versenyen született darabját.

Podmaniczky Szilárd elmondta: már egyszer szerepelt hasonló versenyen, ám ott nappal dolgoztak, az éjszakai munka újdonságot jelent számára. Szólt arról is, hogy zenés darabot tervez. Kiss Judit Ágnes is arról beszélt, hogy nem tud éjszaka dolgozni, ez a legnagyobb félelme a versennyel kapcsolatban. Az eseményen improvizálni szeretne, nem gondolkozik előre, ám a zenés mű ötlete neki is tetszik. Háy János telefonon arról számolt be, hogy nem éjszakai író, ezért neki is nehezebb lesz a munka.

A versenyen a produkciókat több kategóriában is díjazzák. Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese, a zsűri tagja elmondta: régi lelkes híve a drámaíró versenynek. Siposhegyi Péter életműve és emléke, valamint a békéscsabai Jókai Színház iránti tisztelete miatt is szívesen részt vesz az eseményen. Hozzátette, hogy a drámaíró versenyről a közmédia is beszámol és az idén is átadja különdíját: a díjazottnak felajánlják, hogy művéből készítsen hangjáték-adaptációt, amelyet műsorra tűznek.

A rendezvényen a felkért rendezők egyike, Pesty-Nagy Kati átadta családi örökségéből a Jókai Színháznak „hosszú távú megőrzésre” A kőszívű ember fiai című Jókai-regény 2 oldalának kéziratát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top