Archív

Gondolat-jel 2013. március 17. Kossuth adó 11.05-11.58

Az eszmékkel sosincs baj, a hordozók és a közvetítők azonban emberek.

Köszöntöm Önöket a Magyar Rádió kulturális hetilapja a közélet haszonelvű művelőinek erkölcsi kockázatait igyekszik fölmérni. Tapadnak a pártokhoz a hatalomból hasznot húzni kívánó, az elitet az anyagi gyarapodás szintjén követő percemberkék. Kultúrájuk egyszerű és átlátható, mint a söntés bádog pultja: sörcsap, vízcsap, agyoncsap. Nincs beoltva ez ellen egyetlen közösség sem, a civil, egyenruha nélkül is rangkórságot kaphat, legyen szó önkormányzatról, hivatalról, kis és nagy egyházról, színházi társulatról, sportegyesületről, egészségügyről. A gondolatok és elképzelések között nehéz eligazodni. Hát igazodjunk jobbra, balra, középre, alulra és felülre. Ha maradt még, esetleg a kevésbé jövedelmező meggyőződésünkhöz is lehet…

Antall – Pál Ferenc atya és a hozzáférhető ige ……………………………………..……… 07,50

Nem kell Istenhívőnek lenni ahhoz, hogy az egyházak erkölcsi lehetőségeit, tudományos és filozófiai tevékenységüknek társadalmi értékét fölismerjük. Persze sokaknak ma is csak a babona, az inkvizíció, vagy a szexuális zaklatások a hívó szó a vallási közösségek említésekor. A pápaválasztás közvetlen aligha érint, ám egy fiatal lelkész tömegvonzása annál inkább.

Tráser László – ifj. Bibó István és Dénes Iván Zoltán a Bibó összes ……………………… 07,30

Az életmű nem hagyja magát. Elsajátításához erőfeszítés kelletik, kisajátítatni nem hagyja magát. Még ha legnépszerűbb alapgondolatait másnak is tulajdonítják, Bibó István a körülötte lévő csend ellenére is jelen van. A nemzeti önismeret alapkérdéseiben még azok számára is mérce, akik politikai magatartásukban távol esnek tőle.

Antall – Tari Terézia a tanyaszínháztól a családig és vissza …………………….…… 07,25

Az életpályákat működtető szabályok és felelősségek is összeomlottak a rendszerváltás idején, s a kultúra addigi gondnokai cinikusan mutogattak a kapitalizmusra, mint általuk is ismeretlen, de annál kegyetlenebb rendszerre. Miközben hiányzott és ma is hiányzik az a hivatásos vállalkozói réteg, anyagi erő, amely a tehetségeket gondozza, segíti, munkához juttatja, s belőlük tisztesen megél.

Troján Tünde – Agnieszka Holland és Az Olthatatlan című filmről ………………… 07,39

Beleőszültek a Prágai tavaszba a csehek és velük együtt egész Közép-Európa. Fiatal, tehetséges, okos, emberek előre megfontolt szándékkal választották a kínhalált, s gyújtották föl magukat úgy, hogy tudták, közvetlen környezetük is elfordul tőlük. Holland Jan Palachról és a csehszlovák normalizációról készített filmet, s ekképpen Bauer Sándorról is beszél.

Antall – Szakál Aurél Thorma János nagy európai körútja ………………………….. 07,20

Egy világvárosból indultak egy aprócska hegyi bányásztelepülésre, s így érték el a világszínvonalat. Nagybánya története nemcsak közösségi élmény, de pedagógiai, művészettörténeti és társadalomlélektani kaland is. Kiskunhalas múzeuma és annak igazgatója nagyot álmodott. A névadó Thorma János életművét európai körútra vinni, a Nemzeti Galéria végállomásával.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmester Ignácz Katalin és Reisler Erzsébet

Műsorunkban a Dresch Mihály felvételei forogtak.

Három hétig elérhető www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth rádió / Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth / Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top