Archív

Gondolat-jel 2013. február 17. Kossuth adó 11.05-11.58

A központosítás azt is megbénítja, aki kitalálta.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja az önállósághoz és az eredményes együttműködéshez nélkülözhetetlen bizalomról próbál képet adni. Aki vakon szolgál egy eszmét, az árt a legtöbbet annak. Az ötletek illegalitásban, ha a gondolkodás a legbelsőbb magánügy, a megszólalás pedig óvatos számolgatás kérdése. Széklábat farag Michelangelo, s a Sixtusi kápolna mennyezete fehér marad, míg az orvosok viseletük pompájával foglalkoznak Tulp doktor anatómiáján, Rembrandt céltalanul firkál. Rossz borba fulladnak az eredeti gondolatok, és a kocsmák nyelik el a filozófusokat, akik a luxust gyakorolják: gondolkodnak. Rólad töprengek nem ellened. Tölts! Cél, egyenes…

Antall – Romsics Ignác A történetírás szerepei és Clio …………………..………….. 08,20

Nem csak éljük, de le is írjuk a magyar történelmet. A hiedelmek mégsem kopnak, a nézetek, elképzelések szaporodnak, ahogy a politikai szándékok és indulatok sem tudják hidegen hagyni a tudományt. Pedig a történettudomány múzsája Clio alapvetően egy tisztességes leány, mégis ledérnek látnák szívesen a különböző népboldogító eszmék küldöttei.

Tallián Hedvig – Jásdi István és az Olaszrizling mutatója ……………………………. 08,20

A szőlő művel minket, miközben mi műveljük őt. Tőlünk megszemélyesül a növény, a levél, a fürt, s szemmel láthatóvá válik a must, a bor. A folyamatot nem is nevezhetjük termelésnek, merthogy költészet ez, egyszerre kiszámíthatatlan és számolni való, mint a vers. Sora van neki és ez a tulajdonsága formálja még a történelmet is. A társadalom állapotát pontosan írja le, hogy mi kerül palackba és mi a kannába.

Antall – Mohari Kinga és Csergő Noémi az olimpia után …………………………………. 07,25

A londoni olimpia magyar formaruháját megálmodó páros, úgyis, mint Innoé már a nemzetközi fogadtatástörténetet is föl tudja mérni. A legnagyobb siker mégsem a lapok, a világháló, vagy a televíziós megjelenés, sokkal inkább az ezekből adódó és egyre szaporodó munka. A divattervezéstől a kivitelezésig egy hagyomány és egy megújuló kultúra.

Haják Szabó Mária – Egressy Zoltán és Pozsony ………………..……………………. 05,10

Nem a szemérem teszi a szerzőt, hanem az irónia. Az a magatartás, amely a köznapok elkeserítő szürkeségét úgy teszi színessé, hogy minden árnyalatot a szürkében tart. A Portugál és a Sóska sült krumpli színházi költészete naturális – természetesen. Mégsem puszta valóság. A valóság egy utazás Pozsonyba, Prágába, vagy Londonba.

Papp Antall – Kassai Péter és az erdélyi örmény örökség ……………………..…..… 07,30

Saját meséjét mondja mindenki, s ezek a történetek valami módon mégis históriává állnak össze. A személyesség, de még a szavak hangsúlya is többet elmond, mint a közvetítő szándéka. Kassai Péter nagyapját még Kalákának hívták, számon is tartja az utódot a zenekar. A Gyergyószárhegyi Nemzetközi Művésztelep igazgatója a termékeny sokféleségről.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

A gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Ignácz Kati és Tánczos Tamás.

Műsorunkban a David Yengibarjan felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top