Archív

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Rubin Viola életvezetési tanácsadó tuti tippjei cigarettázó férfiaknak, különös tekintettel a nikotin tartalmú ondó nőkre gyakorolt egészségkárosító hatására.Boterofogy(Büky Anna írása, kép: Botero)

A cigarettázó férfiaknak három lehetősége is van, ha le akarnak szokni a dohányzásról. Nézzük meg együtt, melyek ezek. Először is azt kell tisztáznunk, mi is az a cigarettázás?

A cigarettázás az öngyilkosság / önpusztítás egyik lassú fajtája. Aki tényleg öngyilkos akar lenni, az megteszi. Ebből következik, hogy semmilyen elriasztó táblácska vagy horribilis cigaretta-ár nem tudja elriasztani azt, aki gyorsabban akar meghalni, mint ahogyan a test azt bevitt méreg nélkül is megtenné.

Fontos tehát tudni, hogy a cigarettázó abban különbözik nemdohányzó embertársától, hogy sietteti a halált, behívja a házába: „Gyere – mondja neki a cigarettás, nézz körül, ez itt én vagyok, ez az én füstös kis templomom, ebben lakozom – de nem jó itt nekem, hát vigyél magaddal, minél előbb!”. Így beszélgetnek a halál és a cigarettás.

Óhaja azonban nem valósul meg ripsz-ropsz, hiába is kéri tőle a cigarettás, hanem csak hosszú szenvedés árán, és ő ezt tudja. „Talán mégis jobb lenne kiugrani az ablakon, mint hogy lassú tűzön perzselődjek” – morfondírozik magában – miközben idővel egyre gyengébbé válik. Nem jó ez így!! Nem jó ez így!! Ezt ő is tudja – de mit tegyen, ha egyszer rabjává vált a szernek? Ekkor hirtelen a füstfelhőből felbukkan egy alak. Régi jó ismerősünk, Rubin Viola az, aki megmondja a tutit.

Ne öld meg magad! – szól Viola a cigarettásnak. Az élet szép!! – teszi hozzá.

Miért kellene előbb meghalnod, ha nincs mitől félned?

Három út is áll a cigarettás előtt, éppúgy, mint nemdohányzó társa előtt: a világi, a vallásos és a hétköznapi. Egyik sem jobb és egyik sem rosszabb. Lehetőség valamennyi.

Nem az a cél – mondja Viola, hogy holnaptól már ne gyújts rá, hanem, hogy átélj egy olyan időszakot, amikor másfajta megtapasztalásban van részed. Lehetséges az, hogy azért zárod el magad a külvilágtól, hogy a füstfelhőn keresztül csak homályosan lásd azt, ami van?

Nézzük először a világi utat. Tehát / vagyis már eljutottál odáig, hogy segítséget hívsz – ezért beülsz egy pszichológushoz, és feldolgozod a múltat, a traumát, amelyre nem mertél ránézni, amikor nem szerettek – és egyedül voltál, vagy csak te nem tudtál szeretni, mert senki sem mutatta meg Neked a hogyant. És elképzelhető, hogy az évekig tartó analízis sikerre visz!! Végigjárhatod a múltat, hogy azután odafordulj a jelenbe. Ezzel az úttal csak egyetlen gond van, hogy nagyon hosszú – és ha meg is hozza eredményét, miközben átélted újra a gyerekkort – megint csak elszívtál napi két doboz Marlborot – és az nem jó!! Mert sárga lesz a bőröd, kihullik a hajad – de az is lehet, hogy impotens leszel.

A vallásos „módszer” mit mutat? Meditálj – mondják Neked. De mi az? – kérdezed – és elkezded böngészni a spirituális útmutatókat. Hol az Isten? Mindenki Őt keresi, de lehet, hogy senki nem találja? Egyszerre csak kezedbe kerül egy könyv, ami csak arról szól, hogy itt van. Most. Itt. Neked. A szívedben. Szeret. Mert az Isten téged nagyon szeret, és egyszerre csak hirtelen, egészen váratlanul megnyílik a csoda, mert a csendben meghallod Őt, ahogyan a szív dobog. Most. Itt. Mert szerető az Isten, aki nem büntet téged, és nem akarja, hogy vezekelj. Nincs miért bűnhődnöd. Ő azt akarja, hogy élj!! És ne pusztítsd el magad. Hiszen csak te akarhatod, hogy elpusztulj – aki megengedte neked, hogy megszüless, az életre hívott téged. Akár le is teheted a cigarettát – hiszen nem old meg az semmit. Lélegezz!! Lassan. Tisztán. Nyugodtan. Engedd, hogy a könnyeid végigperegjenek az arcodon, mert átadod magad a nálad sokkal nagyobbnak.

A harmadik lehetősége a cigarettázó férfiaknak a leszokásra szintén nem könnyű, sőt – talán a legnehezebb. Mert mi van akkor, ha a cigarettázó férfi egy másik embert szeret, és tegyük fel, hogy ez nemcsak egy női test, hanem társ, azért társ, mert nem tudják elengedni egymás kezét, mert együtt akarnak élni. Itt és Most. A jelenben. A szeretetben, de elválasztja őket a füst, hiszen fátyolba burkolva nem látni tisztán a másikat.

Nem jó ez így!! Nem jó ez így!! És ezt te tudod. Mert ami jó, az az, hogy férfi és nő eggyé lesznek. Nincs többé válaszfal, se füstből, se ködből. Mert van az odaadás. Ellentétben a tévhittel, igen meglepő módon!! – a férfi sincs egyedül a testével, mert teste templomába befogad ő is. De mi köze ennek a cigarettához?

Ha szeretsz egy nőt – mondja Rubin Viola életvezetési tanácsadó – és az téged le akar szopni, és meg akarja enni az ondódat, mert belőled táplálkozik – és te táplálod őt, együtt lógtok a szeren, mert ti vagytok egymásnak az éltető erő, – akkor te nem akarhatod, hogy az a nő, aki téged szeret, jobban mint te magadat, hogy az a nő elpusztuljon általad. Mert kátrányt nyel, vitamin helyett.

Csak azt akarhatod, hogy a nő, akit te szeretsz, mert kiválasztottad magadnak, hogy társad legyen itt és most a hétköznapi jelenlétben, hogy az a nő még boldogabb és egészségesebb legyen általad, mert megeszik téged, azért mert annyira szeret. Téged. És egyszerre csak megérted, hogy nincs is mitől félned, mert marad még bőven, mind a kettőtöknek. Jut is, marad is. Rakd hát el a remegve szeretni képtelen egódat férfi az íróasztalodba a cigarettásdoboz mellé! Hiszen a férfi sincsen egyedül. Az ember nem. Soha már.

A tiszta ondó összetétele:C-vitamint, kalciumot, klórt, koleszterint, citromsavat, kreatint, fruktózt, tejsavat, magnéziumot, nitrogént, foszfort, káliumot, nátriumot, B12-vitamint és cinket is tartalmaz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top