Archív

Történelmi baki a 12 Oscar-jelöléses Lincoln filmben

Joe Courtney képviselő Spielbergnek írt levelében támadja a filmet, miközbenTony Kushner forgatókönyvíró ravaszul, de kétségbeesetten védekezik.daniel day lewis lincoln still a l

A 12 Oscar-jelölést kapott Lincoln forgatókönyvírója védeni kényszerült a történelmi film pontatlanságát, miután egy washingtoni kongresszusi képviselő levélben hívta fel a figyelmet az alkotás egy szerinte súlyos tévedésére.

“Nem akartam hinni a szememnek és fülemnek” – fakadt ki Joe Courtney connecticuti képviselő, aki a héten Steven Spielberg rendezőnek írott levelében rámutatott: államának mind a négy képviselője igennel szavazott 1865-ben az alkotmány 13. kiegészítésére, amely a rabszolgaságot eltörléséről rendelkezett, ezzel szemben a filmben úgy szerepel, hogy három connecticuti képviselő közül kettő ellene voksolt.

A politikus elismerte az alkotói szabadság létezését, ugyanakkor azt követelte, hogy a film készítői javítsák ki ezt a hibát, mire a Lincoln DVD-n is megjelenik.

A CNBC pénteki tudósítása szerint a film pontatlanságát kifogásoló levélre Tony Kushner forgatókönyvíró reagált.

Elismerte, hogy valóban módosítottak a connecticuti szavazatokon, és megváltoztatták az azokat leadó emberek nevén, hogy ne tulajdonítsák azokat olyan valós személyeknek, akik nem így voksoltak. Kifejtette, azért változtattak a történelmi tényeken, hogy világossá tegyék, a 13. alkotmánykiegészítést csekély többséggel fogadták el, és a beadvány sorsa bizonytalan volt a szavazás végéig. “A szavazás szorosságát akartuk érzékeltetni” – mondta Kushner, aki megjegyezte, hogy kipróbált és legitim eszközökkel alkották meg ezt a polgárháborús drámát.

“Remélem, senkit nem ér meglepetésként, hogy kitaláltam párbeszédeket, nem valóságos találkozókat és nem létező személyeket is” – mondta a forgatókönyvíró.

Kushner kijelentette, büszke arra, hogy filmről sok Lincoln-szakértő elismerőleg nyilatkozott. Hozzátette, nem ért egyet a pontatlanságot számonkérő Joe Courtney képviselővel abban, hogy egy történelmi drámához elengedhetetlen minden részlet pontossága.

“Az én szabályom a következő: kérdezd meg magadtól, hogy ez történt? Ha igen a válasz, akkor történelmi (a film). Aztán azt kérdezd, hogy pontosan így történt? Ha igen a válasz, akkor történelemről, ha a válasz az, hogy nem, nem pontosan így történt, akkor történelmi drámáról beszélünk” – mondta. Válaszlevelében megjegyezte, hogy Connecticut mellesleg egyáltalán nem volt egységesen Lincoln-párti, az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökének tartott államférfi az 1864-es választáson csak a voksok 51,4 százalékát szerezte meg a szövetségi államban.

Kushner csípősen azt is megjegyezte: nagyon sajnálja, ha a filmnek ez a 15 másodperces része bárkit megsértett Connecticutban, de egy kongresszusi sajtónyilatkozat kibocsátása a szavazatok pontatlanságának témájában kissé túlzás. “Mély bizakodással tölt el, hogy a nézők nagy többsége láthatóan megértette, egy filmdrámáról van szó, nem pedig szülőállamuk elleni támadásról” – zárta levelét a Lincoln forgatókönyvírója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top