Archív

Könyv az egységre vágyó, de széthúzó magyarokról

Kovách Imre munkája nyilvánvalóvá teszi, hogy a végletes megközelítések hamisak. A vidéket menedzselni kell, ehhez azonban túl kell lépni az önérdekeken, és újra bízni kell egymásban.kovach imre

A magyar társadalom jövőjét jelentősen befolyásoló szociológiai kérdéseket jár körbe az a két kötet, amely az Argumentum Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontja gondozásában látott napvilágot.

A Társadalmi integráció a jelenkori Magyarországon című kötetben a kutatóközpont szociológiai intézetének munkatársai huszonhat tanulmányban adnak képet az „egységre törekvés” legkülönbözőbb vonatkozásairól. A Dupcsik Csaba, Kovách Imre, P. Tóth Tamás és Takács Judit szerkesztette könyvről Fokasz Nikosz, az MTA szociológiai bizottságának elnöke azt mondta a bemutatón: hatalmas tabló arról, hogy mennyire dezintegrált a társadalom, miközben minden réteg az integrációra vár.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának tanára a kötet legjellegzetesebb témái közül kiemelte az elit és a társadalom kölcsönös bizalmatlanságra épülő viszonyát, a sok szempontból megközelített szegregációt, az iskolarendszer problémáit és a munkaerőpiac változásait. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta: az egyik tanulmány fontos és tudományosan alátámasztott megállapítása, hogy a közfoglalkoztatás mai rendszerében a közfoglalkoztatottaknak kisebb esélyük van visszatérni a nyílt munkaerőpiacra, mint másoknak.

Fokasz Nikosz, miután a pedagógusok figyelmébe ajánlotta a tanulmánykötetet, megjegyezte: az abban feltárt problémák alapján nyilvánvaló, hogy a szociológusok fontos feladata lenne elfogadtatni a döntéshozókkal a szakma megkerülhetetlenségét a fejlesztéspolitikai programok előkészítése, illetve utókövetése terén.

Kovách Imre A vidék az ezredfordulón című könyvében a jelenkori magyar vidéki társadalom helyzetét befolyásoló változásokat és politikai, gazdasági körülményeket mutatja be. A kötet, amely a szerző nagydoktori értekezésének továbbfejlesztett változata, sorra veszi a város és falu kapcsolatát, a mezőgazdaság két évtizedes történetét ugyanúgy, mint a vidékpolitika hatalmi rendszerét, a paraszti réteg – a szerző által „paraszttalanításnak” nevezett – hanyatlásának jelenségét, valamint a mai vidéki élet jellegzetességeit.

Csatári Bálint geográfus a kötet méltatásakor arról beszélt, hogy a szerző szintézisre törekedett, vállalta a vidéki változások sokféleségének bemutatását, azok történelmi kontextusát is megvilágítva.

Németh Tamás, az MTA főtitkára a téma összetettségét és a kötet fontosságát érzékeltetve úgy fogalmazott: minden fejezet megérne egy teljes könyvet. Mint mondta, Kovách Imre munkája nyilvánvalóvá teszi, hogy a végletes megközelítések hamisak. A vidéket menedzselni kell, ehhez azonban túl kell lépni az önérdekeken, és újra bízni kell egymásban – zárta szavait az akadémikus.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top