Archív

Kisbolygót neveztek el Gárdonyi Gézáról

A Naptól 435 millió kilométerre keringő Gárdonyit Sárneczky Krisztián fedezte fel 2003. április 1-je hajnalán Piszkés-tetőn.kisbolygo gardonyi

Gárdonyi Géza nevét viseli annak a nyolc magyar felfedezésű kisbolygónak az egyike, amelynek elkeresztelését a múlt év végén hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió – adta hírül az Egerben megjelenő Egri Magazin legfrissebb száma.

Az 1997-ben indult kisbolygó megfigyelési program keretében a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont szakemberei az intézmények hallgatóival együtt kutatják az eget. A kémlelés fő bázisa a csillagászati intézet piszkéstetői obszervatóriuma.

A megfigyeléstől az elnevezésig több év telik el, hiszen pontosan meg kell határozni az égitest mozgását és precízen le kell írni a pályáját. Elsőként ideiglenes jelölést kap az égitest, amelyet a felfedezés évéből és egy betűkombinációból alkotnak.

A Gárdonyit Sárneczky Krisztián fedezte fel 2003. április 1-je hajnalán Piszkés-tetőn. A Naptól 435 millió kilométerre keringő, azt 4,97 év alatt megkerülő, mintegy 4 kilométer átmérőjű kisbolygó 2007 elején kapta meg sorszámát. A 3-4 kilométer átmérőjű kisbolygó Gárdonyi Géza után kapta nevét.

Gárdonyi Géza mellett „bolygót kapott” még Kabos Gyula és Márai Sándor is – ismertette a magazin.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top