Archív

Gondolat-jel2013. február 3. Kossuth adó 11.05-11.58

Én is szekértáborhoz tartozom, de a lovakat szeretem, nem a deszkát.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja a zárvatermő gondolatok kockázatát helyezné el az emberi természet egészében. A szellem azért sebezhető, mert természete a kételkedés. Csak az elvakult indulat biztos önmagában, s a libidó attól lendül az égig, ha a pocskondiázást, egy pofonnal fejezheti be. Talán ennyi maradt bennünk az ösztönből, amit igazán megfékezhetnénk magunkban. A tiszteletből futhatná a közéleti versenytársakra, a másként gondolkodó, ezért izgalmas, és méltányos vitára ingerlő barátokra is. Ha örökösen csak magunknak keresünk igazolást, belebolondulunk a bólogatásba. Fekete-fehér, igen-nem. Talán…

Antall – Hammerstein Judit az orosz bárka és a szovjet rakomány ………………… 07,45

A birodalom nem tűnt el, csak zászlót váltott. Szem elől téveszteni akkor sem szabad, ha „közbejött” Ukrajna, hiszen a Szovjetunió utáni Oroszország is óriási piac, nyersanyag és energiabázis, magas művészet és bigott birodalmi tudat egyszerre. A nyugat-európai szerzők művei, még a megvallott csalódással is sorvezetőt adhatnak a megfejthetetlen világhoz.

Tarnóczi László – Mizser Attila és Nagy Csilla a Palócföldről ….…………………… 07,05

A folyóiratok nem öregszenek, mert fönntartja őket a nemzedékváltás. Praznovszky Mihály már egyszer a saját hóna alá nyúlt, hogy határon túli, vagy éppen nyugati magyar szerzőkkel rántsa ki a középszerbe alámerülni készülő műhelyt, amely ha 1954-ben jelent meg először, akkor közel a hatvan éves évfordulóhoz.

Antall – Bukta Imre konzervativizmusa és az indián rezervátum …………………… 07,40

A Műcsarnok valódi vidékkel van teli. Mezőszemere költözött ide, illetve minden, amit ma egy magyar falu tud. A küldetéstudat itt bukásra van ítélve, de az élményekhez bárki hozzáférhet. Bukta Imre kétszer is hazaköltözött, hogy rátaláljon a világra, meglelje azt, ami kifejező eszközében is egyetemes, mert szabad. A minden konvencióval szakító szilárdság.

Vasváry Annamária – Juhász Katalin falu a városban ………..…………………..… 07,14

A gatyológia visszatért a városba, és nem azért mert már nincs a faluban trágyaillat, hanem mert a közösségi műveltség, a szokás és hiedelemvilág, a tárgyi kultúra itt is változik. A társadalom belső mozgásainak itt is van tudományos értéke, ha nem hangzana sután, mondhatnám haszna is.

Antall – Demény Balázs zongorista növendék Berlin – Budapest ….………………… 07,25

Verni kell a billentyűket és taposni a pedált. Persze úgy, ahogy azt még soha senki nem csinálta. Mi sem egyszerűbb, hiszen a fiatal muzsikus csak gyakorol és adminisztrál. Ja, és utazik mestertől mesterig, hogy el ne felejtse, hogy honnan indult. Demény Balázs hamar megtanulta az önállóságot, mert tizennégy esztendős kora óta egyedül vándorol Kolozsvár, Budapest, Berlin és Bukarest között.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Rozbora Zoltán és Horváth Zsolt

Műsorunkban a Jacques Loussier trió felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top