Archív

Test és lélek filmklub

Ha megtörettetik a test, megtörik-e a lélek? Vagy épp ellenkezőleg: a sanyargó test acélozza a lelket? „A lélek, kész, de a test erőtelen”? Vagy fordítva? A film nagyjait is foglalkoztatták ezek akérdések.ritus

2013. február 4., 18.00: Bergman: Rítus (1969)

A lelki folyamatok testiekben is megnyilvánulnak. A lélek betegsége kiül a testre. Három művész a vizsgálóbíró előtt. A hatalom és az alávetettség játszmái. A művészet hatalma. Bergman kamara- és kamerajátéka.

március 4., 18.00: Pasolini: Mamma Róma (1962)

A prostituált a testéből él. Fűtheti azonban nemes érzés, mint Mamma Rómát (Anna Magnani), aki kamasz fiának akar jobb életet. De létezhet-e jobb élet a 60-as évek elején, a külvárosi Rómában? Pasolini passiója.

április 8., 18.00: Richardson: A hosszútávfutó magányossága (1962)

A sport, a testi adottságok használata lehet a kiemelkedés útja. Tud-e, akar-e élni ezzel Colin Smith, a javítóintézeti ifjú (Tom Courtenay)? A „dühös fiatalok” szerzői közé tartozó Alan Sillitoe hosszú elbeszélését az írói mozgalommal szövetséges Free Cinema rendezője, Tony Richardson vitte filmre.

május 6., 18.00: McQueen: Éhség (2008)

Ha az embernek semmije sem marad, csak a teste, ez hát az egyetlen eszköze a tiltakozásra. Erre a felismerésre jut Bobby Sands (Michael Fassbender), az elítélt IRA-tag, aki börtöntársaival együtt az egyesült Írországért, Thatcher Angliája ellen küzd. Steve McQueen brutálisan finom, finoman brutális remeklése.

június 3., 18.00: Bergman: Suttogások, sikolyok (1972)

Három nővér és egy szolgáló – piros szobabelsőkben. Szépség és szenvedés. Egyikük beteg, fájdalmai vannak. Ki képes önzésén felülemelkedni, hogy enyhet adjon embertársának? Négy zseniális színésznő (Harriet Andersson, Ingrid Thulin, Liv Ullmann, Kari Sylwan) és a svéd rendezőzseni.

Az alkalmakat vezeti: Harmat György filmkritikus
Helye: Budapest, XII. ker., Mese utca 11.

(Megközelíthető például a 22-es és a 291-es autóbusszal.)
Sacré Coeur Nővérek Forrás Lelkiségi Központja
További információ:
www.szentszivtarsasag.hu
rscj.mese@gmail.com

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top