Archív

Emléktáblát avattak Mészöly Miklós és Polcz Alaine emlékére

polcz meszollyel211

A ház külső falán lévő táblára Mészöly Miklós és Polcz Alaine nevét, valamint születésük és haláluk dátumát írták. „Itt éltek és alkottak több mint 50 évig”.

Mészöly Miklós író és felesége, Polcz Alaine pszichológus, író, a Magyar Hospice Mozgalom egykori vezetője tiszteletére, valamint a náluk csoportosult írók emlékére emléktáblákat avatott a megalakuló Nyugat Kör baráti társaság szombaton délután négy órakor az írópár egykori lakóhelyén, a Városmajor utca 48/B-ben.

Ungvári Tamás irodalmár, a Nyugat Kör egyik alapítója elmondta, hogy valójában két táblát avatnak. A ház külső falán lév táblára Mészöly Miklós és Polcz Alaine nevét, valamint születésük és haláluk dátumát írták. „Itt éltek és alkottak több mint 50 évig” – fogalmazott az irodalmár, kiemelve, hogy az egykori Basch-villában Mészöly Miklósnál gyülekeztek a fiatal írók, például az akkor induló Nádas Péter, Balassa Péter vagy Fodor András. „A modern magyar irodalom mintha innen nőtt volna ki. Mészölyék otthona volt a szellemi központja az irodalmi ellenállásnak is. Volt olyan, amikor nyolcvanan gyűltek itt össze” – tette hozzá Ungvári Tamás.

Az író kitért arra is, hogy a ház Basch Lórántról kapta a nevét, aki a Baumgarten-díj egykori kurátora volt Babits Mihállyal és Schöpflin Aladárral együtt. „Itt volt a Nyugat Irodalmi Emlékmúzeum is” – hangsúlyozta Ungvári Tamás, majd felidézte, hogy az elismerés az egyik legnagyobb presztízsű díjnak számított a két világháború között. Ungvári Tamás kiemelte: Polcz Alaine végrendeletében meghagyta, hogy a náluk megfordult írók emlékét is őrizzék meg. A lépcsőházba elhelyezett tábla ezekre az alkotókra emlékezik majd.

Kiemelte: a táblaavatással egy időben alakult meg a Nyugat Kör, amelynek célja a Nyugat folyóirat emlékének megőrzésére és a kortárs szellemi élet eredményeinek ismertetése, az írók emlékének ápolása. „Egy asztaltársaságról van szó, de nagy célokkal alakulunk. A táblaavatás a Nyugat Kör első gesztusa” – tette hozzá.

A távlati célok között szerepel a Baumgarten-díj felélesztése. Ungvári Tamás elmondta, hogy jelenleg az elismerés anyagi hátterét próbálják előteremteni. „Ezt a díjat nem kormányok, művészeti akadémiák, ellenerők adományoznák, hanem a Nyugat Kör” – vélekedett, kiemelve, hogy az egykori elismerés mintájára segélyeket is adnának bajba jutott íróknak. „Ehhez egyelőre egy petákunk sincs, de talán feléled a jótékonysági kapitalizmus” – fogalmazott, megemlítve, hogy egyre több pártoló tag jelzi csatlakozási szándékát. A körbe ötven magyar írót hívtak meg. „Nincs tagság, csak a nevünket beírjuk egy kockás füzetbe. Egy alulról építkező intézmény vagyunk, a legszegényebb, a nagyképűség nélküli akadémia” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top