Archív

Gondolat-jel 2013. január 20. Kossuth adó 11.05-11.58

Nagy egyéniségek csak működő közösségben születnek.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja az én, te, ő, mi, ti, ők, nyelvtani szabályokon túlmutató lételméleti következtetéseit kínálja. Aki kizárólag önös érdekeivel foglalkozik, az gyakran éppen magáról feledkezik meg. Élmények nélkül, külső visszajelzések nélkül nincs esély a belső gyarapodásra. A „kell egy csapat” kellemes kényszerét nem írta fölül az erőszakosan szervezett, ránk kényszerített közösségi társadalom kísérlete. A hagyományok nem akadályai, de feltételei a változásnak. A teremtés koordináta rendszere olyan rugalmas háló, amely digitális jelekkel, vagy anélkül, de összeköt. Bogozzuk a szálakat…

Antall – Papp István A magyar népi mozgalom című könyvéről ……………………… 07,35

A magyar népi mozgalom nemcsak sokszínű politikai programot, de maradandó szépirodalmi életműveket is hagyott maga után. A jelenség a kortárs magyar történész, irodalomtörténész nemzedék számára is megkerülhetetlen. Papp István merész vállalkozásnak tekinthető könyvet írt az ügyben. Dán típusú mezőgazdaság, svéd típusú szociáldemokrácia, nemzeti hagyományok, paraszti polgárosodás.

Tallián Hedvig – Csizmadia András Gasztrofilozófus ……..……………….…….…. 07,45

A fehér asztalhoz színes fantáziára van szükség, a vendéglátás megújulásához pedig kikezdhetetlen és szigorúan őrzött tradíciókra. Az asztalkendőt a harapnivalóval együtt elrántotta előlünk a különböző keménységűre dinsztelt diktatúra. Maradt a menza. Sok mindent kellett lenyelnünk, s akadt, ami máig a torkunkon akadt!

Antall – Kovács Szidónia és a Napfény műterem Székelyudvarhelyen ………..…….. 07,20

Mindenre képes a fotográfia, még arra is, hogy megőrizze önmaga történetét. A város polgársága, az iparoscsalád legendája már csak ráadás. A Kossuth Lajos utca Székelyudvarhely szellemi főutcája, ahol a Kovács fotográfia napfény műterme éppen száz esztendeje várja folyamatosan a fényképezkedőket. A történelem hintalova lendül.

Oláh Gál Elvira – A Székelyföld folyóirat 15 éve …………………………………………… 07,10

Az Életünk, s a Palócföld születésnapja mellett csak öcsi a Székelyföld. A Ferenczes István által alapított periodika – helyzetéből fakadóan – már nem helyiérdekű vasútja az irodalomnak, hanem európai lokomotív, ahol a fiatalok lapátolják a szenet. Lövétei Lázár László költő és főszerkesztő, Ferencz Imre, Sántha Attila, Xantusz Boróka, Fekete J. József.

Tóth István – A beregszászi konzulátus kulturális vállalása ……………..…………. 07,20

A Szovjetunió úgy kebelezte be a „teljesen önként csatlakozni kívánó Kárpátontúli Ukrán területeket”, hogy a magyar férfilakosságot azonnal el is hurcolta kényszermunkára. Az örökség a mai Ukrajna Kárpátaljai területeinek magyar lakosságát is nyomasztja, miközben a magyar külpolitika az európai normákat igyekszik követni az új keleti állam nyugati perifériáján.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Maksay Helga és Horváth Zsolt

Műsorunkban a Szabó Dániel trió felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top