Archív

Meghatározták a sarki jégolvadás miatti globális tengerszint-emelkedés mértékét

antarktisz

A sarkvidéki jégtakarók olvadása nyomán 11 milliméterrel növekedett a globális tengerszint az elmúlt két évtizedben – derült ki az eddigi legpontosabb vizsgálatból.

A Science című folyóiratban közölt tanulmány több mint húsz sarkvidékkutató csoport együttműködésével készült. Az eddig használt különböző mérőeszközök eltérő és komoly pontatlanságokat tartalmazó becsléseket szolgáltattak.

A legújabb becslések szerint a sarkvidéki jégolvadás az 1992 óta tapasztalt globális tengerszint-emelkedés nagyjából egyötödéért felelős, míg a maradék hányad olyan tényezők számlájára írható, mint a tengervíz mennyiségi növekedését okozó melegedés. Az amerikai és az európai űrhajózási hivatalok (NASA, ESA) támogatásával készült tanulmány készítői a tengerszint feletti magasságot, a gleccserek lefolyásának irányát, valamint a jégtömegek gravitációs hatását megfigyelő műholdak adatait dolgozták fel, hogy elsőként szolgáltassanak átfogó és pontos információt Grönland és a déli-sarkvidék jegének állapotáról.

Az eredmények szerint a legnagyobb – kelet-antarktikai – jégtakaró mérete növekedett az 1992 és 2011 közötti időszakot felölelő tanulmány során, ám Grönland, Nyugat-Antarktika és az Antarktiszi-félsziget mind veszítettek jégtömegükből. A tanulmány szerint az olvadó sarkvidékek összesen 11,1 milliméterrel járultak hozzá a globális tengerszint emelkedéshez, habár nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a plusz-mínusz 3,8 milliméteres értéket, amelynek fényében 7,3 milliméterre csökkenhet, illetve akár 14,9 milliméterre is nőhet a végső érték.

Az eredmények szerint a vizsgált jégtakarók összesített olvadási üteme gyorsult az elmúlt húsz évben, és Grönland esetében az olvadási ütem jelenleg ötször gyorsabb, mint 1992-ben. A tanulmány vezető szerzője, a Leedsi Egyetem munkatársaként dolgozó Andrew Shepherd szerint az eredmények összhangban vannak a klímaváltozás következményeire vonatkozó korábbi előrejelzésekkel.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, az újabb nagy kihívás a következő évszázadra vonatkozó előrejelzések kidolgozása lesz – adta hírül a BBC News.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top