Archív

Gondolat-jel 2013. január 13. Kossuth adó 11.05-11.58

A nézeteknek úgy kell ütközniük, hogy az ne keltesen megütközést.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a tiszta szellemi játszmákat, a tehetség szabad versengését, valamint a hatalmi beavatkozás kockázatait mérlegelné. Ha csak arra figyelünk, hogy erőből nyerők legyünk a kultúrharcban, akkor egyrészt előkészítjük a méltatlan visszavágást, önnön vereségünket akár, miközben aligha lehetünk különbek azoknál, akiknek elvakultságát az egész műveltségre veszélyesnek véljük. Nehéz beleélni magunkat a másik lövészárkába.

Antall – Dobozi Eszter a prózairodalom és a szociográfia ……………………………. 07,25

Azok kezdtek el beszélni, akik meg sem szólalhattak. Mert élettörténetüket, hányattatásukat, gazdasági felemelkedésüket és kifosztásuk történetét megőrizte a közösség. A szociográfia – pontossága mellett is – maga az abszurd közép-Európában. Dobozi Eszter talán ezért használta előbb a verseket megszólalásra, s nehezebb vállalta a prózát. Gombolyítsuk visszafelé a szálakat. Ariadné nemcsak vezet, tanít.

Tarnóczi László – Erdélyi Gábor és a Losonci Színház ………………….…………… 07,10

Megroppantották a városszerkezetet, hogy olyan főtere legyen, mint egy katonai reptér. A konstruktivista szocreál, utazó tervező brigádokkal terjedt Szlovákiában. Losonc nehezen heverte ki, hogy múltjának tárgyi emlékei az ott élő magyarsággal együtt megfogyatkoztak, hát színházat álmodott magának. Az európai szakmai érdeklődés erőteljesebbnek tűnik, mint az anyaországi. Ezen az évforduló sem segít.

Somogyi Győző és a katolicizmus, mint értelmiségi attitűd ………………………….. 07,40

Akik mítoszát alakították, akik grafikáinak, képeinek rajongói voltak, szívesen építettek legendát papi hivatása köré, ma tisztes konzervativizmusa miatt a tehetségét is elvitatnák. Pedig most nem a festékfölhordásról, a nyomatok készítéséről, inkább az egyház szerepéről, a keresztény-szociális, keresztény-demokrata eszmerendszer esélyéről szólnánk.

Tráser László – Vincze Gábor és a Horthy korszak külpolitikája ………………..…. 07,30

Politikai kurzus nélkül nincs kultusz. Márpedig a mai magyar politika színpadáról hiányzik a késő feudalizmus monarchista idilljében szocializálódott konzervativizmus, hát kénytelenek vagyunk a tényekkel szembenézni. Akkor is, ha azok elfogultságainkkal, indulatainkkal, szorongásainkkal nem kompatibilisek.

Kovács István és Lippóczy Norbert újrahonosodása …………………….………..…. 07,35

Évszázadokra rendezkedik be, aki szőlőt ültet. S ha még a hordókba is belekapaszkodva útra kel, akkor megismeri egész Európát. A dolog nincs kockázat nélkül, mert ha a frontvonalak átlépik az embert, azokból pillanatok alatt országhatár lehet. Lippóczy Norbert útban Vorkuta felé azt sem tudta, hogy a Szovjetunió már a németekkel háborúzik. Azokkal, akikkel együtt szállta meg és osztotta föl Lengyelországoit.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Schwarcz Nóra és Soós Zoltán.

Műsorunkban a Magyar Jazz Quartett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top