Archív

Takarékoskodjon!

fakir

Tudományosan kimutatott tény, hogy az ember hetekig képes táplálkozás nélkül élni. Egy 32 éves férfi Indiában 28 napig élt vízen és szögeságyon. Egy 45 éves pedig 34 napig pálinkán és Kiskőrösön. (Nógrádi Gábor: Hogyan lehetünk milliárdosok? sorozata)

A világtörténelem számos nagy személyiséget ismer, akik pusztán a takarékoskodásuk segítségével milliókat halmoztak fel. Neveket is mondhatok, akár százat, ezret, bár momentán egy se jut eszembe. Ez azonban nem akadályozhat meg abban, hogy a magyar viszonyokra alkalmazva kidolgozzam módszeremet, amelynek reklámversikéje:

Ha fillért fillérre teszel, feleslegeset nem veszel,

és ha nem túl sokat eszel, hamar milliárdos leszel!

Nos, tegyük fel, hogy a kedves olvasó nem kap többet havonta fizetésként, mint a magyar átlagkereset, ami, mondjuk úgy a 120 ezer forintot súrolja nettó. Az adózás után (merthogy Ön még ebből is adófizető polgár! Gratulálok!) meg a nyugdíjjárulék levonását beszámítva akár a 80 ezer forintot is elérheti az összeg, amit hazavisz! Az úgynevezett szociológusok számításai szerint, ez a pénz csak a létminimumhoz elegendő. A kedves olvasó azonban ne hallgasson rájuk. Ezeknek fogalmuk sincs, miből lesz a Rockefeller.

A kedves olvasó csak rám figyeljen, ha megunta a filléreskedést, mert eddig még mindenki milliárdos lett, aki hallgatott rám.

Először is fontos szabály a gazdagsághoz vezető úton, hogy a fent említett nettó összegre ne alapítsunk családot. (Ha tanácsom már későn érkezett, akkor is van megoldás, csak tanulmányozni kell a lapok bűnügyi rovatát.)

Mint egyedülállók könnyedén elvagyunk a fenti összeg feléből. Hogyan? Úgy, hogy tudományos alapossággal átgondolt és megtervezett takarékosság szerint élünk.

Villanyszámla: zéró. Minek világítani, hűteni, fűteni? Az ősember barlangjába talán be volt vezetve az áram? Nem. Mégis itt vagyunk.

Tévé, rádió? Felejtse el! Nem nehéz. Ami fontos, azt úgyis elfecsegik az utcán, a boltban, meg a munka helyett.

Ruha? Tovább tart, mint sejthetnénk. Ismertem egy tudóst, aki a papája érettségi öltönyében volt az esküvőjén, a gyémántdiploma átadásán meg a ravatalon. És még a fia is hordhatta volna az öltönyt, ha nem lánya van.

A legtöbbet azonban az ennivalón spórolhatunk meg.

Tudományosan kimutatott tény, hogy az ember hetekig képes táplálkozás nélkül élni. Egy 32 éves férfi Indiában 28 napig élt vízen és szögeságyon. Egy 45 éves pedig 34 napig pálinkán és Kiskőrösön. Én a kedves olvasónak ilyen próbatételt nem javaslok. Csupán azt kérem, hogy ne dőzsöljön, mint ahogy szokott.

Javasolt étrend: reggel a prézlinek tavaly eltett kenyér vastagon megkenve langyos vízzel. Délben a szomszéd szemetében gazdagon fellelhető krumplihéj, paprikacsuma, csirkebél és narancsillat. Este egy könnyen emészthető, nyugodt, mély álom.

Ezzel a módszerrel, ha túléli, néhány évtized alatt, akár százezreket is meg lehet takarítani, ami bőven elegendő lesz húsz év múlva egy nagy szelet vajas kenyérre paprikával. Jó étvágyat!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top