Archív

Gondolat-jel 2012. december 30. Kossuth adó 11.05-11.58

Az alagút végén mindig látszik a fény, legfeljebb mi még nem értünk oda.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja a célok felismerésének képességét és a céltévesztés tétovaságát idézné meg. A kísértet már többször bejárta Európát, ám működő társadalom és szociális igazságosság helyett maradt a lebutított eszme és a szabadsághiány szürkesége. A nyugat hagyta kettévágni a kontinenst, így nem is érthette mi történik azon a féltekén, amiről lemondott. Ha valakinek maradt még az illúziókból, akkor a huszonéves demokráciák kócosnak tűnhetnek. Fazonigazítás, vagy nullásgép…

Antall – Balogh Irén, Jávor Béla, Jeney Attila Tábori lelkész a Gulágon …..…..…… 07,30

Az átéltekre mindenki másképp emlékezik, tehát a meséket az események rendjébe illesztenünk, komoly játék. A II. világháború birodalmi ütközeteibe sodródott magyarok személyes helytállása ugyan nem írja felül a támadó és a megtámadott, gyilkos és áldozat viszonyát, de árnyalja a képet, tudásunkat bővíti. Az emberség pedig bármely helyzetben működik.

Ternovácz István – Száva Babics Hamvas Béla szerb fordítója …………………..…. 07,11

A diktatúrák kora és az azt követő háború sem kezdhette ki azok ragaszkodását, akik ismernek minket. Most, hogy ismét elvesztettünk egy kiváló elmét, a magyar szellemi teljesítmények ismerőjét, a szerb Száva Babicsot, van kire emlékeznünk. Ternovácz István a legfontosabbat tette, amit tehetett, rögzítette és megőrizte a hangját, nehéz légzését és súlyos mondanivalóját.

Antall – Horváth Sándor Domonkos könyvtárak átszervezése………..……………… 07,15

A könyvtár minden korban menedék. Ki lehet vonulni a világból egy másik szebb világba, a napi történések elől az örök történetekbe lehet menekülni, és bizony az sem mindegy a Dickensi kapitalizmus vadulásakor, hogy fűtenek, világítanak és folyik a víz. A megyei könyvtári hálózat azonban tulajdonost vált, a digitalizálás megjelenése módszertani kihívást is jelent.

Vasváry – Minyó Szert Károly és Olaszy Csaba Megállója ………..………………… 07,35

A fogyasztói társadalom minket is elfogyaszt. Nagyot böffen, amikor bekapja a vásárlási lázban szenvedőket, s kiköpi őket ünnepek után. A súlyosabb kór láthatatlanul fertőz. Bódulataink oka lehet a játék, a szesz, a szintetikus anyagok sora, és ilyenkor a meccs már önmagunk ellen folyik. A szerfogyasztók közül a szerencsésebbek sebzett társaiknak igyekeznek kivezető utat mutatni, akár egy működő fotólabor egy elkészült album esélyével.

Antall – Demény Attila kamaraopera Örkény István műveire ………………..………. 07,30

Az örvény többször megforgatta, de nem tudta magával rántani. A munkaszolgálatból és a hadifogságból is hazajött, kigyógyult a szocialista realizmusnak nevezett hamis tudatból, hogy a forradalom utáni némasági fogadalom (lásd tiltás) megszólalásra bírja. És amikor már egypercesei minden pillanatunkat emlékezetessé teszik, operát ír belőle Demény Attila. A kolozsvári színház dali és prózai társulata a Thália színpadon mutatta be a bemutathatatlant.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Dancsó Mária és Horváth Zsolt

Műsorunkban a Budapest Ragtime Band felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top