Archív

Michel Houellebecq lesz a 2013-as könyvfesztivál díszvendége

houellebecq

Michel Thomas a Houellebecq nevet később, nagyanyja tiszteletére vette fel.

Michel Houellebecq francia író lesz a 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, afesztivált április 18. és 21. között tartják a budapesti Millenáris parkban.

Az Elemi részecskék, A térkép és a táj, A csúcson című regények Goncourt-díjas szerzőjét új kötettel várja majd magyar kiadója, a Magvető.

A díszvendég Olaszország lesz – tette hozzá az igazgató, aki felidézte, hogy az itáliai könyvkiadás 2002-ben mutatkozott be legutóbb a hazai könyvszakma legrangosabb eseményén.

Michel Houellebecq 1958-ban született Michel Thomas néven, a Houellebecq nevet később, nagyanyja tiszteletére vette fel. 1980-ban agrármérnöki diplomát szerzett, de szakmájában nem tudott elhelyezkedni. Munkanélküliként, depresszióval küzdve keresett állást – olvasható a Magvető Kiadó életrajzában.

Összeismerkedett egy francia irodalmi lap, a Nouvelle Revue de Paris főszerkesztőjével, akivel 1992-ben közösen adták ki első verseskötetét, La poursuite du bonheur (A boldogság keresése) címmel. Igazi elismertséget első regényével szerzett, amely 1994-ben Extension du domaine de la lutte címmel látott napvilágot. A regényből 1999-ben Philippe Harel rendezett filmet.

Egy újabb verseskötet után, 1998-ban jelent meg Elemi részecskék című regénye, amely kiadása óta 25 nyelven jelent meg. Verseinek gyűjteményes kötete 2000-ben Poésies (Költemények) címen látott napvilágot. Ugyancsak 2000-ben jelentkezett a szövegek és fényképek sajátos kombinációjából álló Lanzarote című kötetével. Houellebecq 2001-ben közreadott, a távol-keleti szexturizmust leleplező regénye, A csúcson hatalmas botrányt kavart. A szerzőre a könyv miatt az iszlám fundamentalisták halálos ítéletet mondtak ki.

Houellebecq az írás mellett zenél is, rock- és dzsessz-zenészek kíséretében saját maga adja elő szövegeit. 2006-ban jelent meg magyarul az Egy sziget lehetősége, legutóbb tavaly jelent meg magyar nyelvű kötete, A térkép és a táj című regény, amelyért 2010-ben Goncourt-díjjal tüntették ki.

A többi közt Tristan Tzara-díjjal, Prix Flore-díjjal elismert francia író évek óta Írország déli részén élt, de most visszaköltözik Párizsba, mert – mind mondta – ismét anyanyelvén szeretne beszélni – jelentette be a napokban.

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top