Archív

Hogyan dübörög a művészetipar? – Flash Art

flash art dec

A Flash Art hatodik száma a művészetipar nyomába ered.

A kifejezést a New Yorkban élő Szántó András teoretikustól kölcsönöztük, aki hosszú interjúban fejti ki, miként lép az „artworld” helyébe az „artindustry”. Egy újabb művészetfilozófiai blöff vagy tényleg elfelejthetjük a későromantikus esztétikát? Mindenki döntse el maga, mi mindenesetre megnéztük, hogy dübörög a művészetipar Bécsben (Viennafair), Prágában (MeetFactory) és Angyalföldön (Art Factory).

A friss dicsőségekről beszélgetünk a Kistermet vivő Valkó Margittal, a címlapon is „deszkázó” Szűcs Attilával és a kelet-európai festészetet futtató (lásd az Alkonyt a Modemben!) Jane Neal kurátorral. Elébe mentünk a legfrissebb szegedi művészbotránynak: körkérdésben interjúvoltuk meg a budapesti horrorszíntér legjobb művészeit, Győrffy Lászlótól Kis Róka Csabáig. Külföldi sztárként Richard Serra rozsdásodó életművében merülünk alá, hazai állócsillagként pedig Bukta Imrét faggatjuk a régi időkről. A friss trendeket a chicagói absztrakt festő, John Henderson szállítja a Technics lemezjátszókkal zsonglőrködő Haroon Mirza, valamint az Obrist által kikérdezett dél-afrikai Nicholas Hlobo mellett: fifikás absztrakció, trendi hangművészet és törzsi dialektus. A fiatal hazai reménységek között Szabó Ottó szobrász pörgeti a motort, Gáspár György pedig beizzítja a konceptüveges rakétákat. Latolgatjuk Kondor Béla kortárs értelmezésének lehetőségeit, megnézünk két friss műterem-projektet, és leülünk beszélgetni Lakner Antallal és Várnai Gyulával is.

Elért sikerek

„Jöhetnek a sötét felhők, a Flash Artot nem lehet megállítani. A Flash Art Hungary több mint ezer eladott példánnyal és háromezer olvasójával piacvezetővé vált a képzőművészeti lapok között egy esztendő leforgása alatt. A Műcsarnokot 2012-ig igazgató – és az újságot kiadó – Gulyás Gábor ötlete beérett, a magyar Flash Art meghódította a hazai közönséget és már megjelent az első hazai művészekről szóló tanulmány is az amerikai Flash Art hasábjain” – mondja Rieder Gábor, a magyar kiadás főszerkesztője.

A Flash Art minden száma megvásárolható és elolvasható digitális formában is a www.digitalstand.hu weboldalon keresztül. Itt belelapozhatsz a legfrissebb számba: https://digitalstand.hu/olvaso/12225#1

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top