Archív

Gondolat-jel 2012. december 23. Kossuth adó 11.05-11.58

Önmagát veszíti el, aki a trendekhez akar igazodni.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a változó divatok, a hagyományok és a megbízható örökkévalóság arányait igyekszik fölmérni. Szembegyalogolnánk a mulandósággal, ám könnyen belátható, hogy a teljesnek tekinthető élet is kevés a beláthatatlanhoz. A tehetség az egyetlen túlélőkészlet, de a csomag leltára hiányos, aki cipeli, az sem ismeri, legfeljebb sejti képességeinek természetét. Minden megoldás érdekel, hiszen nincsenek végleges megoldások. Aki a mának él, annak is van tegnap, és holnap. Szellemi adósságcsapda – vállalható törlesztő részletekkel.

Esterházy Pétera frissen átvett Babits Mihály-díjról ……………….……………….07,57

Mindegy hogy a grund pora, vagy a zöld gyep, a labdát rúgni kell. Persze kellő tisztelettel rúg az ember gömbbe és lábszárba egyaránt. Esterházy Pétert a pimaszságig szemtelen csatárnak írták le a játszó társak. Játéka mindmáig megkerülhetetlen. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díjjal ismerte el az életművet és a szerzőt. Hát ez a pálya.

Tallián Hedvig – Molnár B. Tamás a menzától a Mischelinig ……….………………. 07,38

A közintézményeket máig elárasztó déli káposzta és mosogatólészag, az égett étolaj ruházatot rohasztó pállata mutatja, hogy becsapjuk magunkat, amikor becsapnak minket. Rossz vendéglátók vagyunk, rossz alapanyagból olyat főzünk, amit magunk sem ennénk meg. Miközben ingerel minket, hogy a külföldi nem tud magyarul, tehát megmondjuk neki milyen hülye, hiszen úgysem érti.

Balla Anna „Szeretel” című a halálig kísérő kalauza ……………………………..…. 07,10

Meghalni tudni kell, a méltóságot pedig születésünk első pillanatától tanulni illik. A búcsúnak dramaturgiája, tehát drámája is van, a katarzis itt is nélkülözhetetlen. A Bécsben is megőrzött, halálig hurcolt üzenet annak a férfinak szól, aki szerelemre lobbantott egykor egy lányt. És nekünk is.

Tráser László – Pallagi Mária és a Monarchia történet ………………..……………. 07,10 Hamis a nosztalgia és a lehető legkevesebbet árul el közös ügyeinkről. Pedig a Monarchia történetének értelmezése kulcs a mai együtt és külön éléshez is, mert a városfejlesztéstől a gazdasági viszonyokig egyfajta kultúrát őriz. Olyan műveltséget, amelyben nagyhatalom lehet minden kis ország.

Sütő András, Kaip Róbert, Pálinkás Péter és a Credo Quartet …………………….. 07,26

Harsoghatna a harsona, de tud sóhajtani is a fém, ha megfújják. A kortárs zene ráadásul olyan hangokat csal elő a csőből, hogy még a kamarazene fogalma is átíródik emlékezetünkben, s elhalnak a fúvósokkal kapcsolatos előítéleteink. A látszólag periférikus műfaj korántsem periférikus műveket csal elő a zenekarral együtt élő zeneszerzőkből.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Homoki Éva

Műsorunkban a Credo Quartett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top