Archív

Macilicit fogyatékkal élőkért

Macilicit

Csaknem kétmillió forint gyűlt össze a jótékonysági maciliciten. Elkelt Bodrogi, Gerendai, Jókai Anna macija is.

Csaknem kétmillió forintos összbevétellel zárult szerda késő este a Fogadj örökbe egy macit! alapítvány második jótékonysági árverése, amelynek keretében ismert emberek ajánlottak fel személyes tárgyuk kíséretében egy játék mackót, hogy a befolyó pénzt a fogyatékkal élők munkahelyteremtésére fordítsa a szervezet.

A budapesti Polgár Galériában rendezett árverésen Jókai Anna írónő macijáért és egy felfelé álló ormányú – ezáltal a mondák szerint szerencsét hozó – elefántjáért adták a legmagasabb ajánlatot: Mága Zoltán hegedűművész 170 ezer forintért tett szert a két figurára. A zenész személyesen nem volt jelen, telefonon licitált.

Százharmincezer forintért egy névtelenséget választó licitálóé lett Gerendai Károly mackója és Mont Blanc márkájú tolla. Ugyanennyit fizettek Kemény Dénes vízilabda edző mackójáért és aláírt labdájáért. Ennél valamivel alacsonyabb áron, százezer forintért kelt el Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó gyerekkori macija és játékautója, és ugyanennyit fizettek Bodrogi Gyula macijáért, illetve egy távcsőért, amelyet a színész Szenes Iván dalszerzőtől kapott ajándékba. Szintén százezer forintot ért Koltai Lajos operatőr macija és fénymérője, valamint Páva Zsolt pécsi polgármester mackója és Zsolnay-hamutartója.

A baranyai megyeszékhely vezetője díszvendégként vett részt a jótékonysági aukción, amelyen bejelentette: az első – márciusi – Fogadj örökbe egy macit! árverésből származó mintegy négymillió forintot, illetve a most befolyt csaknem kétmilliót a fogyatékkal élők munkahelyteremtésére, ezen belül is egy Maci kávézó megnyitására fordítják. A kávézó a tervek szerint jövő tavasszal nyit meg Pécs belvárosában és fogyatékkal élőket fog alkalmazni.

A szerda esti árverésen összesen 35 mackót adtak el, Szabó István filmrendező játékfigurája és fényképezőgépe, illetve Kóbor János zenész plüss állata és a vele együtt felajánlott Omega-lemez 85-85 ezer forintért kelt el. Pécsi Ildikó színművész a maci mellett egy nagyanyjától örökölt százéves kuglófsütőt és egy bögrét ajánlott fel, ezekért százezer forintot adtak.

Kárász Róbert, az est házigazdája, az aukció kezdeményezője elmondta, a kezdeményezés célja munkahelyet teremteni a fogyatékkal élők számára: Magyarországon ugyanis 600 ezer ember él valamilyen fogyatékkal, de csak 10 százalékukat alkalmazzák. Európa nyugati részén ennél jóval magasabb, 60 százalék ez az arány.

Forrás: MTI, fotó: Kovács Attila

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top