Archív

Megnyitott a Heinrich Alkotói Szint

Heinrichudvar5

A hivatalos megnyitón nagy volt a nyüzsgés, mintha máris belakták volna a helyet. (Csanda Mária tudósítása)

A Heinrich udvar kereskedőcsalád alapította épületkomplexum, amely ma műemlékvédelem alatt áll, s egyaránt szolgál lakóépületként és műhelyként különböző kisipari tevékenységekhez, temetkezési vállalattól a bicikliárusig.

A budapesti Iparművészeti Múzeummal szemközti lakóépület második emeletét fiatal iparművészek vették bérbe. Ötvös és textiltervezők, grafikusok dolgoznak és árulják termékeiket a megnyitóra átjárhatóvá tett, egymásba nyíló, egyébként a folyosóról megközelíthető szobákban: Magyar Réka, Vértesi Borbála textilesek, Neuzer Zsófi fémműves tervező, Perger Zsófia, Veres Edina grafikusok, Katona Barbara ötvösművész, Piroshka, Daige ruhatervezők, Kubbs építészek.

A hatalmas vaskapunál, szemben az Iparművészeti Múzeummal az Üllői úton tábla igazít el: bejárat a Mária utcáról. Azaz még egy kört kell tennünk, a műhelyes udvar felől közelíthetjük meg a helyet. A 19. századot idéző dupla udvar hatalmas terület, a lépcsőházban díszes kovácsoltvas korlát vezet fel a művészek dolgozószobáiba, ami kiállító, egyben elárusító hely is, lehet rendelni, vagy vásárolni a készletből. Az ablakokon áttűnik az Iparművészeti Múzeum szecessziós teteje, hangulatot teremtő látvány, külön díszlet az itt készített szép tárgyakhoz, képekhez.

A belső szobában található Perger Zsófiánál az asztalon mesekönyvet láttunk, őt kérdeztük eddigi tevékenységéről, ideköltözéséről.

Heindrich 2

Tavaly végeztem a MOME grafika szakán, diplomamunkám egy saját könyv volt, melynek címe „Semmi sincsen egészen úgy”.Illusztrációt Pálfi Györgytől, vizuális művészetet Fábián Noémitől sajátítottam el. Rigó Béla Nálatok laknak-e állatok könyvét tavaly karácsonykor az Ulpius-ház kiadó adta ki az én illusztrációimmal. 2010-ben a nemzetközi Bologna Children’s Book Fair pályázatán sikerült bejutnom a 80 legjobb illusztrátor közé. Idén ősszel a Csodaceruza gyerekújságban szerepeltem az idei beküldött bolognai illusztrációkkal. Egy hónapja költöztem a Heinrich alkotói szintre. Hosszú idő után van lehetőségem saját műteremben dolgozni. Ezen a kiállításon az akvarell festményeimet, képeimet mutattam be.

Heindrich 1

A hivatalos megnyitón nagy volt a nyüzsgés, mintha máris belakták volna a helyet. A fiatal művészek örömmel látták, hogy rajzaikat, míves tárgyaikat felfedezik és vásárolják is karácsonyi vagy más ajándékként, művészi értékekkel megszépítve környezetüket, mindennapjaikat az arra vágyók. Várják a további látogatókat, akik műhelymunka közben azt is megnézhetik, hogyan készülnek a mindennapi tárgyként használható műalkotások a Heinrich Udvar második emeletén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top