Archív

A nácik kegyetlenül végeznek egymással egy installáción

mason039s-yard-basement-5-A4-1024x685

Feljelentették a szentpétervári Ermitázs End of Fun (Vége a mulatságnak) című kiállítását. Nézd meg videón. (Kegyes Csilla tudósítása)

A szentpétervári ügyészség 130 panasz alapján vizsgálatot kezdett a világhírű Ermitázs képtár és múzeum ellen egy októberben nyílt kiállítás miatt.

A feljelentők Jake és Dinos Chapman brit képzőművész testvérpár End of Fun (Vége a mulatságnak) című kiállításán bemutatott alkotások miatt háborodtak fel. Szerintük ugyanis a fiatal alkotók megsértették vallási érzelmeiket. Az északi orosz nagyváros ügyészsége azt vizsgálja a múlt péntek óta, hogy az Ermitázsban október 19-én megnyílt kiállítás alkalmas-e a szélsőséges eszmék terjesztésére.

Dinos-Chapman1 A kiállítás ellenzői azt követelik, hogy a hatóság zárassa be a Chapman fivérek munkáit bemutató expozíciót.

Mihail Piotrovszkij, a múzeum igazgatója furcsállja, hogy a feljelentések egy kaptafára készültek, vagyis egy és ugyanazon tartalmú szövegnek a másolatai. Az Ermitázs vezetője a sztálini megtorlások idejével hasonlította az ellenük indított támadást. Akkoriban – mint mondta – az állítólagos társadalmi felháborodás előbb a sajtóban közölt bírálatokban, majd feljelentésekben testesült meg, aztán jött a többi ismert következmény.

Az igazgató ugyancsak az ügyészséghez fordult, de azzal a kéréssel, hogy a hatóság védje meg a múzeumot a tömeges támadásoktól.

Mihail Piotrovszkij ugyanakkor a brit képzőművészet rossz fiúként ismert Chapman fivéreket vette védelmébe. Jake és Dinos Chapman sokkoló esztétikáját és provokatív stílust képvisel.

Az Ermitázs vezetője azt hangoztatta, hogy a világszínvonalat képviselő művészek Hieronymus Bosch németalföldi festő és Pieter Bruegel hagyományait követve provokálják a társadalmat. Szerinte azonban sok látogató nem értette és nem értékelte a brit művészek célját, akik a szentpétervári kiállítással a nácizmus újjáéledése ellen lépnek fel.

A sokkoló kompozíciók egyike a poklot ábrázolja, amelyben a nácik kegyetlenül végeznek egymással.

A vallásos érzelműeket például az a kompozíció háborította fel, amelyen az egyik gyorséttermi hálózat jelképeként ismert bohócfigurát kereszthez erősítették.

A kiállítást 18 év alatti látogatóknak nem ajánlja az Ermitázs.

Az egymást gyilkoló nácik videóját itt nézheted meg. http://whitecube.com/channel/in_the_museum/jake_dinos_chapman_on_the_end_of_fun_2012/

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top