Archív

Gondolat-jel 2012. december 16. Kossuth adó 11.05-11.58

Minél rosszabb nekünk, hát annál jobb! A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a történelmi szereplők soha nem fogyatkozó ígéreteit és a napi melankólia kapcsolatát firtatná. A remény hal meg utoljára, de mi azt is feltámasztjuk. Különben ki a fenének lenne kedve minden reggel újrakezdeni. Ez a képessége az embernek bizonyára kulturális üzenet, ahogy egymásra épül bennünk, és rajtunk kívül még az is, amiből mindeddig csak a káoszt tapasztaltuk. A változás önmagában nem lehet cél, termékeny állandóság nélkül a teremtés is elbizonytalanodik. Az örökkévalóság parkol, ablakában mikuláscsomag. A reform lázmérője kilő. Priznic és hűtőfürdő…

Antall – Takács Róbert – A Kádár-kor sajtójának kezdetei ……………………..……. 07,30

Már azok szólalnak meg 1956 legfinomabb részleteit is vizsgálva, akik puskapor helyett a levéltárak finoman szálló levegőkoncentrációját kavarják föl. És minket. Mert ha a magyar sajtótörténetet, s benne a kétes magánosítással járó szakmai mélyrepülést meg szeretnénk érteni, talán érdemes azt a november végét, december elejét megidézni.

Ternovácz István – Tari István költő politikai szerepvállalása ……………..…….…. 06,30

A politika azt is taszítja, aki részt vesz benne, s a közösség képviselete, mi több az emberi jogok újraépítése felől igyekszik munkájának erkölcsi hátterét megrajzolni. A költő hiába keres önigazolást, a könyvekben csak az ott lévő művek számítanak. A tetteket nem bízhatjuk az időre, mert a mulandóság mögött is ez ember mérlegel.

Antall – Bihari Zoltán és a határon túli könyvkereskedelem …………………..…….. 06,20

Az állam nem old meg semmit, mert az állam mi vagyunk. Jobb esetben legalábbis van esélyünk a közös érdekek érvényestésére, akár az úgynevezett gazdasági szükségszerűséggel szemben is. A piac nem rendez semmit, legkevésbé a kultúra és az irodalom ügyeit, amiben csakis a hasznot kívánja látni.

Haják Szabó Mária – Húshegyi Gábor 22. Fotóhónap, Pozsony ……………………. 06,24

A tények nem hazudnak, de értelmezésük annyira személyes ügy, hogy mindenkinek meg van a különbejáratú valósága. S ha még az érzelmek, mi több az indulatok is befolyásolják a látásmódunkat, akkor nincs az a hiteles kép, aminek hihetünk. A szlovák Simon Kliman és a magyar Schild Tamás nem a társadalmi periférián élők hamis romantikáját építik újjá, de nem ijednek meg a széptől.

Antall – Bene Sándor a horvát-magyar kapcsolatokról ……..…………………….…. 06,18

Nekünk ők a tengeri kijárat, nekik mi vagyunk az örök vendég. S ha néha túlságosan otthon éreztük magunkat, annak oka, hogy közös költőink és hadvezéreink egyforma tehetséggel írtak horvátul és magyarul. Így aligha lehet többé magyar irodalomtörténetet írni a közép-európai beágyazottság figyelmen kívül hagyásával. Bene Sándor irodalomtörténész.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmester Maksay Helga és Horváth Zsolt

Műsorunkban Snétberger Ferenc felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top