Archív

Gondolat-jel 2012. december 9. Kossuth adó 11.05-11.58

Hogy szalonképes legyen egy gondolat, ahhoz nélkülözhetetlen a klasszikus szalonok szellemi színvonala.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja a nézetkülönbségek természetét és az elfogadás esélyeit vizsgálná. Türelmet és megértést várunk, miközben képtelenek vagyunk azt gyakorolni. Vak indulattal aligha lehet a látható gyűlöletet csitítani, s ha a mi történelmi sérelmeink fájnak, miért ne fájhatna nekünk a másoké is. Nincs értelme a számháborúnak, egyetlen ember pusztulása is a világegyetem összeomlásával mérhető, az egyén elvesztésével egy mikrokozmosz tűnik el. A te történeted, az én történetem – és megfordítva. A közös többszörös.

Antall – Száraz Miklós György és az Egy előítélet nyomában …………………..….. 07,40

Ami összekötött minket, az veszett el. Mert amikor egyetlen költő botladozott az „Erőltetett menet” emlékezetünkben is bomló soraiban, s a kérdést úgy hitte már lezárta a politika, éppen akkor 1975-ben megjelent egy könyv. Száraz Györgyöt óva intették, hogy a magyar zsidóság sorsáról történelmi esszét írjon. Az előítéletek is velünk változtak, a szólásszabadság nemcsak a feloldó kibeszélésnek adott esélyt.

Tarnóczi László – Pekár István a földről ……………………….………………….… 07,25

A földön járók és földönfutók történelmi örökségéről joggal szólhat az, aki műveli. A médiaszakember és egyetemi tanár, a Duna televízió egykori elnöke Herencsényben gazdálkodik, szántóihoz szarvasmarha telep is tartozik. A Magyar Szemle 5-6. számában talaj menti gondolatait adta közre.

Antall – Markó Béla a politikából vissza az irodalomba ………………………….… 07,15

Költőnek kényszer a politikus szerep, akkor is, ha Petőfi vágyott az országgyűlés padsoraiba. Maradt a csatatér. És csatatér maradt az erdélyi politika is, jóllehet az ágyúkat, amikkel verebekre lőnek, a közélet színterein töltögetik. A visszatérés a színpadon is kockázatos, a költészetnek viszont segítenek a mélyülő vonások. Debreceni Irodalmi Napok – kávészünet.

Vajland Judit – Vidnyánszky Attila és a Nemzeti Színház ………………………………….. 07,25

Alföldi Róbertet nem billenthette ki székéből a politikai radikalizmus hisztériakeltése, a Nemzeti Színház élén végzett munkáját a közönség és a kritika is igazolja. Ahogy Debrecenben is letette névjegyét Vidnyánszky Attila, aki nem mellesleg Bánk Bánt rendezett a Nemzeti Színpadára. Most ketten pályáznak, tehát verseny van.

Antall – Magyar József és az egymáshoz illeszkedő képek ……………………..……. 07,20

Rajzolóként és festőművészként – indulása óta – olyan következetességgel dolgozik, aminek lényege az elfogulatlanság. Bármihez nyúl, abban ott működik az a szellemi izgalom, amely a vonalak és színfoltok hálójába csalogat és vonzóvá teszi még azt is, ami kétségként él bennünk. Jó látni és jó elgondolni mindazt, ami a MAZART galériában falra került.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Ignácz Katalin

Műsorunkban Stan Getz felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top