Archív

Ámos Imre és a XX. század – kortárs összművészeti kiállítás

amos imre 2

A kiállításra kortárs írókat, szobrászokat, festőművészeket és zeneszerzőket szólítottak meg, hogy az európai etika huszadik században kialakult értelmetlen hiányára reflektáljanak.

Ámos Imre festőművész életútja szorosan összefügg a huszadik századdal, a holokauszt érthetetlenségével, az európai etika megingásával. Ezeket a kérdéseket kívánja az alábbi úton a kiállítás feltenni: Megtört tér; megtört idő; törvény és törvénytelenség; apokalipszis; remény és áldás. Az egyes tereknél feltüntetett meghatározások zsoltáridézeteken keresztül lesznek feltüntetve.

Amos ImreMegnyitó:
2012. december 9. /vasárnap/ 17:00

Köszöntő:Juhász Ferenc és Schweitzer József
A kiállítást megnyitja:Fabiny Tamás és Vukán György


A kiállítás fővédnöke:

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

A kiállítás védnökei:

Fabiny Tamás evangélikus püspök ésVárszegi Asztrik pannonhalmifőapát.


Kiállító művészek:

IRODALOM

Darvasi László, Esterházy Péter, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsusa,Tolnai Ottó, Závada Pál

KÉPZŐMŰVÉSZET

Aknay János, Ámos Imre, Anna Mark,Benczúr Emese,Bohus Zoltán,Böröcz András,Deim Pál,Ézsiás István,Fehér László,Haász István,Haraszty István,Hollán Sándor, Kalmár János,Konok Tamás,Kovács-Gombos Gábor,Lugossy Mária,Matzon Ákos,Megyik János,Nádler István,Pauer Gyula,Szüts Miklós,Tölg-Molnár Zoltán,Váli Dezső,Vojnich Erzsébet

ZENE

Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Férfikar

A Magyarországi Evangélikus Egyház Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítványa a MANK-al együttműködve 2012. decemberében a szentendrei Régi Művésztelepi Galériában Ámos Imre és a XX. század címmel kortárs összművészeti kiállítást szervez.

A kiállítás koncepciója:
Ámos Imre életművéből kiindulva kortárs reflexiókat bemutatni, továbbá az életműből és élettörténetből adódó, a huszadik századra és jelenünkre irányuló kérdéseket feltenni.

A kiállításra kortárs írókat, szobrászokat, festőművészeket és zeneszerzőket szólítottunk meg, hogy az európai etika huszadik században kialakult értelmetlen hiányára reflektáljanak. Meglátásunk: egy zsidó-keresztény párbeszéden alapuló, a kortárs művészeti életet megszólító kezdeményezés kiállítás formájában való életre hívása.

2012. december 7 – 2013. január 15.
Szentendre, Régi Művésztelepi Galéria

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top