Archív

A 83 éves Gross Arnold derűs kiállítása

Gross Arnold 2 - Czimbal

„Ha kellő figyelemmel szemléljük e lapokat, lassanként oldódnak a napi gondok, bosszankodások során ránk rakódott feszültség és talán mi is megtanuljuk derűsebben látni a világot.” – írja Dr. Szinyei Merse Anna művészettörténész.

Az egyedi technikájú színezett rézkarcairól ismert művész új kiállítása egy szubjektív válogatás laza keretei között mutatja be egy, a közönség előtt eddig kevésbé ismert oldalát. Az aprólékosan kidolgozott rézkarcok és linómetszetek sorába illeszkedő könyvillusztrációk egy macskákkal teli játékos világba kalauzolnak. A kiállításon a művész régebbi, nagyméretű tusrajzai mellett néhány frissen készült munkáját is bemutatjuk.

„Gross Arnold megformálja mindannak a szépségét, amiről azt hisszük, hogy szóra sem érdemes, ami konzervatívnak titulálva kényelmetlenül triviálisnak látszik, ami kimondva kimondatlanul mindannyiunk számára egyszeri és megismételhetetlen. Lerajzolja mindazt, amit a gépiessé vált hajszolt világunkban nagy erők el akarnak takarni, le akarnak tagadni, hogy minden hétköznapian szükséges erőfeszítésünk és igyekezetünk mellett az embernek természetesen kell a nyugalom, a szépség, a szeretet.” dr. Kovrig Nagy Ádám muzeológus

Gross Arnold - foto - Czimbal Gyula

„Gross kiváló forma- és egyensúly érzéke, rafinált színkultúrája érvényesül a biztos, ám leheletkönnyű kézzel rézlemezre karcolt vonalakban éppúgy, mint a puhán egymásba omló szivárványos színekben. A teremtett világba szervesen illeszkedő, annak törvényeit tisztelő emberi tevékenység produktumait is átlényegítő harmónia árad e művekből. Távolról pedig felsejlik a madaraknak prédikáló Szent Ferenc szerénysége és türelmes szeretete. Ha kellő figyelemmel szemléljük e lapokat, lassanként oldódnak a napi gondok, bosszankodások során ránk rakódott feszültség és talán mi is megtanuljuk derűsebben látni a világot.” Dr. Szinyei Merse Anna művészettörténész.

Fotó: Czimbal Gyula

A kiállítás megtekinthető: 2012. november 29. – december 20. Hétköznap 10-19 óráig, szombatonként 10-16 óráig. Cím: Medence Szalon és concept store, 1093 Budapest, Pipa utca 4. tel.: +3613034881

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top