Archív

Átadták a Székelyföld folyóirat 2012-es díjait

ferenczimre kr 02 b

A folyóiratban megjelenő legjobb írások szerzői kapták az 1500 lejes (91 ezer forintos díjat).

Csíkszeredában adták át a Székelyföld irodalmi folyóirat 2012-es díjait.

Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője elmondta, a 15 éve alakult folyóirat szerkesztősége évről évre megvizsgálja, kik közölték a legjobb írásokat az illető évben a Székelyföldben. Ezeknek a szerzőknek adták át az 1500 lejes (91 ezer forint) pénzjutalommal is járó díjat.

A folyóirat idei irodalmi díját Ferencz Imre csíkszeredai költő kapta. „Ferencz Imre az utóbbi években megtáltosodott, gyönyörű verseket ír, és itt volt az ideje, hogy végre komolyabban odafigyeljünk rá” – magyarázta a főszerkesztő.

Lövétei Lázár László elmondta, a hagyomány szerint egy tanulmányszerzőt is díjaznak. A kézdivásárhelyi Sántha Attila költő ezúttal egy „nyelvrégészeti” tanulmányával érdemelte ki az elismerést. „Gondoltuk, hogy e díjjal is magunkhoz láncoljuk, ha lesznek még ilyen „agyament” ötletei, azokat is nekünk adja el” – érvelt a választás mellett a főszerkesztő.

A nem erdélyi szerzőknek ítélt „székely bicskarend” díjat idén Fekete J. József felvidéki irodalomkritikus kapta. Szintén irodalomkritikai munkájával érdemelte ki az elismerést a csíkszeredai Xantus Boróka is, akit a pályakezdőknek szánt Szabó Gyula-díjjal tüntettek ki.

Lövétei Lázár László megemlítette, a havonta megjelenő Székelyföld jelenleg is ezernél több előfizetővel büszkélkedhet, amit – megítélése szerint – nem sok konkurens folyóirat mondhat el magáról. „15 év alatt felkerültünk a kárpát-medencei magyar kultúra térképére, reméljük, hogy kitörölhetetlenül” – értékelte az eltelt időszakot a főszerkesztő.

Forrás: MTI, fotó: szekelyhon.ro

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top