Archív

Haikufalatok után pezsgőkortyok

ScreenHunter 05 Aug 29 19 55

Petar Csuhov Más-más csönd című bolgár és (párhuzamosan) magyar nyelvű haikugyűjteményét a Bolgár Kulturális Intézetben mutatják be november 27.-én, kedden fél 6-kor.

Petar Csuhov a nemzetközi haikuélet ismert és díjazott jelese, a bolgár haikuköltészet szervező és alkotó mestere. Jelenlétében kerül sor a Más-más csönd (Razlicsna tisina) című 55 szerző 159 haikualkotását tartalmazó kétnyelvű antológia budapesti bemutatójára. Csuhov a kötet válogatója, a bolgár szövegek szerkesztője, az elhelyező előszó írója is. (A válogatás a hozzáértők számára sok meglepetéssel szolgálhat.) A magyar megszólalással Szondi György birkózott, ő írt utószót is a kötethez, melynek világra segítője – több (elsősorban bolgár) támogatónak köszönhetően – az általa vezetett Napkút Kiadó. Az illusztráció művészei a könyvben haikuival is szereplő Szirma Sziromahova, valamint Vincze Judit.

A bemutatón a kötet magyar és bolgár gondoskodói játsszák – ketten – élőszóval is az ilyen-olyan szerepet; magyar s japán haiku-nagymestere az estnek Vihar Judit egyetemi docens, japanológus lesz.

A több hangon illanó haikumuzsika mellett a japán koto megszólaltatója: Bakos Tünde.

След всяка капка Minden esőcsepp

на дъжда – után –

различна тишина más-más csönd

Minden falat След всяка хапка

után – капка –

pezsgőcsepp от шампанско

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top