Archív

Láthatatlanná tévő metaanyagok

lathatatlan

Először demonstrálták sikeresen amerikai kutatók egy tárgy tökéletes elrejtését újonnan kifejlesztett eszközükkel, amely láthatatlanná tett a mikrohullámok számára egy centiméteres nagyságrendű hengert.

A Duke Egyetem elektromérnökei 2006-ban jelentkeztek először hasonló láthatatlanná tévő eszközzel, az azonban még tökéletlenül fedte a tárgyakat.

A Nature Materials című szakfolyóiratban közzétett mostani eredmény jelentőségét az adja, hogy többet tudhatnak meg a kutatók a fény és más hullámok természetéről. Ahogyan a hagyományos vezetékek utat nyitottak a száloptika előtt, úgy forradalmasíthatja az új anyag a fény és más hullámok továbbítását.

Nathan Landy és David R. Smith kiterjedt kísérleteikben „metaanyagokat” hoztak létre, amelyek különböző anyagok kombinálásával állnak elő, és olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek a természetben megtalálható dolgokban nincsenek meg. A láthatatlanná tévő metaanyagok struktúráját úgy tervezik meg, hogy egy tárgy körül elterelje az elektromágneses hullámokat, azok csak a tárgy túlsó oldalán bukkanjanak fel újra, mintha üres téren haladtak volna keresztül: így válik „láthatatlanná” a tárgy.

A korábbi kísérletekben az eszköz szélén visszaverődések jelentkeztek, ami rontotta a fedést, a tárgy elrejtése tökéletlen volt. Az eltelt években az eszköz szerkezetének megváltoztatásával sikerült elérniük a kutatóknak, hogy a reflexió csökkenjen. A láthatatlanná tévő „köpeny” valójában egy körülbelül hatvan centiméter élhosszúságú négyzet. Ezen helyezkednek el a csiszolt gyémánt formáját utánzó, rézzel gravírozott üvegszálcsíkok, a négyzet közepe pedig üresen marad – számolt be róla a Science Daily című online tudományos magazin.

(http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121111153931.htm)

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top