Archív

Varró Dániel és a Kosbor – Bociboci: így búgtok ti!

Bociboci avagy igy bugtok ti

Bociboci – Így búgtok ti címmel zenésítette meg a Kosbor Trió Varró Dániel 17 költészeti stílusgyakorlatát, a vershez illő előadó modorában.

Mint azt Tamás Benedek, a Kosbor alapítója elárulta, először lehetetlen vállalkozásnak tűnt Varró Dánielnek az ismert gyermekdalra, a Boci boci tarkára régi és kortárs magyar költők stílusában készült verseihez a zenés formát megtalálni, de végül is sikerült. A verseket különböző muzsikustársak, köztük Presser Gábor, Cseh Tamás, Szörényi Levente, a Kaláka, a Sebő és a Ghymes együttes stílusában éneklik, miközben a gyermekdal dallamát beleszövik a zenébe.

A trió vezetője példaként említette Varró Ady stílusában írt versét: „Álltam a pusztán, álltam állván/Kérődzve, bőgve, búsan, árván,/mikor, hahó,/rám törtek csülkös kis zeuszok.” Ezt a stílusjátékot Cseh Tamás modorában adják elő.

A Tóth Árpád stílusában írt, „Ó, láttatok-e már bús borjat őszi réten” kezdetű vers Presser Gábor előadásmódjában szólal meg. A zeneszerző, miután belehallgatott a lemezbe, annyit mondott: „nagyon mulattam magamon” – idézte föl Tamás Benedek. Megemlítette a Karafiáth Orsolya-stílusgyakorlatot is, amelyet Karády Katalin modorában adja elő a Kosbor.

A Kosbor Trió fennállásának negyedszázados évfordulóját is ünnepli ezzel a CD-vel, amelynek címe Karinthy Frigyes Így írtok című könyvére utal. Az 1912-ben megjelent kötetet maga a szerző a magyar irodalom karikatúrájának nevezte.

A Kosbor lemezén 17 dal és Varró Dániel öt verse szerepel, ezeket Rudolf Péter mondja el. A CD kísérőfüzetében benne van mind a 22 boci vers, amelyeket Molnár Jacqueline remek grafikái díszítenek. A Bociboci lemezt a Gryllus Kiadó jelentette meg.

A lemezbemutató koncerten az egész CD anyagát megszólaltatták. Az estet Teslár Ákos költő vezette, közreműködött Varró Dániel, aki azokat a bociverseit mondta el, amelyeket a lemezen Rudolf Péter szólaltatott meg.

A Kosbor Trió erre az estre kiegészült Huszár Mihály bőgőssel. Gyulai Csaba hegedűn, gadulkán, Nemes János fúvósokon muzsikált, Tamás Benedek énekelt és húros hangszereken játszott, de ahogy megjegyezte, rengeteg zeneszerszámot „bevetettek” a koncerten.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top