Archív

Zenetörténeti emlékhely

VerditrBusseto

Jövőre ünnepeljük Verdi születésének bicentenáriumát, a nagy nemzeti, romantikus olasz zeneszerzőét. Az olaszoknál sincs minden rendben, egy Verdi emlékhelyet, hiába az évforduló, inkább eladnak, mintsem őriznek az utókor számára. (Csanda Mária Körtemuzsika című rovata)

Bussetoban van a ház, Parma-hoz közel, ahol Verdi a leendő második feleségével Giuseppina Streponi szopránnal élt, itt születtek a Luisa Miller, a Stiffelio, a Rigoletto és A trubadúr operái.

A trubadúr és a Rigoletto repertoárdarabok, utóbbit jelenleg is műsorán tartja a budapesti Operaház. A szoknyavadász herceg, a szolgaságán felülemelkedni nem tudó Rigoletto, aki mégis kegyetlenül gúnyolja azokat, akiket enged a hatalom, mert szolgálatába állt, és az önfeláldozó Gilda, aki áldozatként felülemelkedik mindenkin, Victor Hugo romantikus színdarabjának alakjai. A trubadúr kevésbé a hatalomról, mint érzelmi viharokról szól, igazi vadromantikus mű, elrabolt gyerekkel, féltékenységgel, bosszúval, jósoló cigányokkal, itt is egy önfeláldozó nővel, Leonora Sargosto grófnővel, mert a szerelem mindenek előtt. Talán a szép szopránénekesnő ihlette Leonora alakját, akinek leszármazottai örökölték a bussetoi villát, de a család kihalt 2004-ben, az állam pedig nem tartja fenn az egykori múzsa lakhelyét.

A trubadúrt egy évvel római bemutatója után, 1854-ben már Magyarországon is műsorra tűzték, Erkel Ferenc vezényelte az első előadást. Eredetileg A lantos címmel, de végül A trubadúr-nál maradtak. A Nemzeti Színház operatagozatának legtöbbet bemutatott, 1854 és 1884 között összesen 172-szer játszott darabja volt. 1884 szeptemberében megnyílt az Andrássy úti Operaház.

A napokban jártam egy komplex sorozat előadásán, zenés időutazáson a magyar történelemben, két jellegzetes operánk keresztmetszetével. Erkel Hunyadi László és Bánk bán művének színpadi jeleneteivel ismertették meg tanulókat. Több ezer kis- és nagydiák nézheti és hallgathatja végig egy-egy alkalommal, általános iskolai korosztálytól az érettségizőkig. Operaházi énekesek, táncművészeti főiskolások, szimfonikus zenekar ad élő műsort. Ami felér egy emlékhellyel, igaz, ez a fejekben található, de onnan legalább nem lehet eladni.

Egy lengyel szopránénekesnő, Justyna Samborska friss felvételét választottam, aki Leonora áriáját és cabalettáját adja elő, a szerelem epekedő dalával és vidámságával A trubadúr első felvonásából.

A rovat előző cikkei:

Őszi Szigliget

A műgyűjtő vacsorája

Találka

Lacrimosa – adj jó véget!

Nagyapám kópéságai

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top