Archív

Békét kötött az arrogáns Rushdie és az ostoba le Carré

Rushdie-leCarre

A két világhírű író 15 évvel ezelőtt a szólásszabadsággal és a vallási türelemmel kapcsolatos nézeteltérései miatt veszett össze.

Az indiai születésű Rushdie és a szépirodalmi igényű kémregényeiről ismert John le Carré a sajtón keresztül üzengetett egymásnak a szólásszabadság és a vallási türelem korlátait illetően, miután Rushdie-nak írásai jelentek meg a The Guardian című brit napilapban.

Vitájuk végül odáig jutott, hogy Rushdie „ostoba” alaknak nevezte le Carrét, aki pedig „arrogánsnak” bélyegezte pályatársát – emlékeztetett a The Times.

Egy októberi nyugat-angliai irodalmi fesztiválon azonban Salman Rushdie úgy fogalmazott, sajnálja, hogy nézeteltérés alakult ki közöttük. Mint mondta, jobb lett volna, ha nem jutnak idáig. Le Carré „nagy író, akit csodálok, azt hiszem, a Suszter, szabó, baka, kém (Az áruló) az egyik legjobb háború utáni brit regény”.

Le Carré a The Times megkeresésére azt üzente Rushdie-nak, ő is sajnálja a vitát. „Csodálom Salmant a munkásságáért, a bátorságáért és tiszteletben tartom álláspontját” – mondta a lapnak. „És ha holnap találkoznék vele, boldogan nyújtanám a kezem egy kiváló kollegának”.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top