Archív

A kolumbiai La sirga kapta a pozsonyi filmszemle nagydíját

La Sirga

A La sirga egy fegyveres konfliktus elől menekülő fiatal lány történetét dolgozza fel. Nézz bele!

A kolumbiai elsőfilmes rendező, William Vega bemutatkozó alkotása, a La sirga című dráma kapta a 14. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (IFFBA) nagydíját.

Bár a legnagyobb látogatottságú szlovákiai filmes rendezvény szombatig tart, a szemle díjait már csütörtök este kiosztották Pozsonyban, mivel a fesztivál utolsó két napjának vetítéseit Besztercebányán tartják.

A pozsonyi filmszemle nagydíjával jutalmazott, kolumbiai-francia-mexikói koprodukcióban készült La sirga egy fegyveres konfliktus elől menekülő fiatal lány történetét dolgozza fel. Főszereplője, a családját a fegyveres harcokban elvesztett Alicia az Andokban élő utolsó rokonánál próbál menedéket találni. A film a párbeszédek szempontjából minimalista, így elsősorban sajátos képi világával próbálja megszólítani a nézőt. A fesztivál zsűrije a nagydíj odaítélésekor „egy, az állandó erőszak által veszélyeztetett társadalom rendkívül érzékeny portréjaként” értékelte a filmet.

Az idei pozsonyi szemlén a legjobb dokumentumfilm díját egy fiatal bolgár rendező, Ilian Metev alkotása, a német-bolgár-horvát koprodukcióban készült Poszlednata lineika na Szofia (Az utolsó mentő Szófiában) nyerte el. A dokumentumfilm egy szófiai gyorsmentőcsapat hétköznapjait mutatja be. A film kameramunkája egyedi, hosszasan ismétlődő közeli arcfelvételeken keresztül enged betekintést a szereplők érzéseibe.

A legjobb rendezésért járó díjat az idén a német Jan Ole Gerster vihette haza Oh Boy című filmjéért, amelyben a jelen- és jövőképet egyaránt nélkülöző főszereplő, Niko napjain keresztül láttatja a semmilyenség és a beletörődés egy egész generációt veszélyeztető érzését.

A legjobb női alakításért járó díjat Rivka Gur, a legjobb férfi színész díját pedig Joszef Karmon kapta, mindketten Amir Manor izraeli rendező Hajuta ve Berl (Hayuta és Berl – Epilógus) című filmjében nyújtott alakításukért. A díjazott színészpáros egy olyan idős házaspárt alakít, akik a társadalmi változások őket érő hatásaira reagálva életük egy pillanatában úgy döntenek, elhagyják lakásukat és együtt indulnak utolsó útjukra.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top