Archív

Rocklitera: Baksa-Soós Attila ismét zenekar-novellákat írt

baksasosattila

A 18 novella egyikének szerzője nem Baksa-Soós, hanem Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere, aki a Bëlga zenekarról írt Megmondom az őszintét! címmel.

A hazai alternatív könnyűzenei színtér újabb 18 együttesét mutatja be álomszerű, szürreális novelláiban Baksa-Soós Attila Rocklitera Volume 02 című most megjelent kötetében, amelynek bemutató-sorozata szerdán este indul a fővárosi Írók Boltjában.

A rockzene, az irodalom és a kor sajátos elegyét alkotó írások első füzérét egy évvel ezelőtt adta közzé Lékó Tamás művészi fotóival Baksa-Soós Attila.

A második kötet 18 novellája között van például a Péterfy Bori & Love Bandről szóló lírai látomás, Mystery Gang egy hamisítatlan jampec sztorival, a Compact Disco képzeletbeli utazása repülőgépen Bakuba, az Eurovíziós Dalfesztiválra. A Hangmás és a Holdkór a zenekar Luna című dalára utal, a Kiscsillag által inspirált Elengedés pedig egy közös pecázás történetét írja le Lovasiékkal.

A Silenos kiadó gondozásában megjelent Rocklitera Volume 02-ben az Intim Torna Illegál, a Carbonfools, a RotFront, a Superbutt, az Ivan & the Parazol, a Volkova Sisters, a Tankcsapda, az Óriás, a Subscribe, a Magashegyi Underground, a Vad Fruttik, a Blind Myself és a Bëlga is egy-egy novella ötletadója, kiindulópontja, szereplője.

Baksa-Soós Attila – hasonló módon az első kötethez – egyfajta éber látomásokat rögzít novelláiban, ugyanakkor a szereplőkből, a történésekből, a helyszínekből kibontakozik egy színes kép, amely a mai pesti alternatív világot mutatja be.

rocklitera-vol2-borito-baksa-soos „Elég sokan kerestek meg azzal, hogy amit csinálok, az egy új felfogású magyar rocklexikon az elmúlt tizenöt év legmeghatározóbb zenekarairól. Lehet, hogy tudat alatt ez arra ösztökélt, hogy bemutassam azokat a színtereket, ahol ez a világ megtalálható. Sok az áthallás a novellákban a valós életre, a friss novellák közül a Volkova Sisterses Mindenhol dal című írásban nevesítve van mások mellett az Akvárium, a Mika Tivadar mulató vagy az Anker. A szürreális vonalat mégsem tudom teljesen levetkőzni, mert túl sokat álmodok. Igyekeztem úgy bemutatni ezt a világot, illetve a hozzájuk kapcsolódó gondolataimat, hogy azoknak is tudjak mondani valakit, akik egyáltalán nem ismerik ezeket a zenekarokat” – fejtette ki az író.

A novellákhoz szervesen kapcsolódnak Lékó Tamás művészi fotói, amelyek felfoghatók az írások képi megjelenítéseként. Ezeken a fényképeken például Péterfy Bori bűvészládában szorongó zenésztársait készül elfűrészelni, a Carbonfools párnacsatázik, a Kiscsillag tagjai kis csillagokat esznek egy étteremben, a Mystery Gangesek meg vadul kártyáznak.

Az író elmondta, hogy a kötetben szereplő 18 zenekar a kezdetektől tudta, hogy irodalmi művek szereplőivé fog válni.

„Sokszor megható volt az a lelkesedés, amivel bevontak a tevékenységükbe, és sok olyat láttam, ami meglepett. Például a hosszú évek óta együtt zenélő, profi és népszerű együttesek tagjai is izgulnak egy-egy fellépés előtt.”

A 18 novella egyikének szerzője nem Baksa-Soós Attila, hanem Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere, aki a Bëlga zenekarról írt Megmondom az őszintét! címmel.

„Jó barátok vagyunk, és Krisztián a kezdetektől részese a Rocklitera-történetnek, az első kötetben két zenekarával is szerepelt. Tudom, milyen jól ír, Lovasi András és Beck Zoli (30Y) mellett őt tartom a mai magyar könnyűzene legjobb zenei szövegírójának, ezért kértem fel” – jegyezte meg.

Baksa-Soós Attila felidézte, hogy az elmúlt egy évben rengeteg helyen tartottak nem szokványos könyvbemutatót Bagdi Grétivel (Gréti és a Varázslók) közösen a Rocklitera Volume 01 kapcsán, még nagy fesztiválokra, a Szigetre és a VOLT-ra is eljutottak. „Az egész egy vetítéssel egybekötött irodalmi, zenei performansszá, összművészeti őrületté, mondhatni egy új műfajjá alakult, és most a második kötetre is hasonló dolgokat tervezünk”.

A Rocklitera első kötetét felkarolta a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem tanszéke, és a könyv szövegeit, illetve a hozzá kapcsolódó fotókat bemutató, koncertekkel tarkított vándortárlat az ország több városában járt. „A könyvben szereplő zenekarok közül néhánnyal, például a 30Y-nal írtunk is közösen számot, és szó van arról, hogy megjelenik egy lemez. Egy Rocklitera című rádióműsorral is próbálkozom, amely terveink szerint a Stockholm Syndrome netes rádión fog jelentkezni”.

A Rocklitera második kötetét kísérő performansz-sorozat szerdán este indul az Írók Boltjában és a következő hónapokban vidéki városokba is eljut.

A „felhőjáró sokcsillagos írókéz” művésznéven (is) író Baksa-Soós Attila (a hajdani legendás Kex együttes frontembere, Baksa-Soós János fia) 40 éves, tanulmányait a müncheni Műegyetemen, ugyanott az Építészeti Főiskolán és a Nottingham Trent Egyetemen végezte. Korábbi kötetei: 1Hullámon Bár (2003, regény), Éjjeli utas (2006, versek), Cinege a lábát (2009, regény). Ő illusztrálta Lewis Carroll Snyárkvadászatának magyar fordítását (2011).

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top