Archív

Petíció az NKA és a művészeti intézmények ügyében

tiltakozik

Itt tiltakozhatsz aláírásoddal az ellen, hogy a Magyar Művészeti Akadémia megbontsa a kultúratámogatási programot, és a magyar művészeti élet megmondója legyen.

Balog Zoltán Miniszter Úr részére

Tisztelt Miniszter Úr!

Magyarországon a közgyűjtemények, múzeumok, színházak és más kulturális intézmények állami finanszírozását és felügyeletét hagyományosan a kulturális terület minisztériuma, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága látja el. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) emellett szinte a rendszerváltoztatás óta a kultúratámogatás legjelentősebb állami formája, egy ideje európai minták szerint az Ötöslottó bevételeivel gazdálkodik, kurátorait meghatározott szabályok szerint választják. A sajtóban megjelent tervek szerint a közpénzekkel gazdálkodó minisztérium és egyes kulturális intézmények közé egy köztes szervezet, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ékelődne, továbbá az NKA függetlensége is csorbulna. A nyilatkozatok szerint először néhány intézmény működtetése kerülne át az MMA-hoz, ezt követően viszont semmi akadálya nem lenne annak, hogy bármely kulturális közintézmény felügyeletét átvegye. Az MMA-tagok művészi teljesítményének elismerése mellett a jelen nyilatkozat aláírói úgy vélik:

az adófizetők pénzét a mindenkori kulturális kormányzat közvetlenül is el tudja juttatni a kulturális intézményekhez, melyek szakmai felügyeletét is el tudja látni az eddig senki által meg nem kérdőjelezett gyakorlatnak megfelelően;

különösen fontosnak tartjuk az NKA intézményi függetlenségének megőrzését, mert az intézmény jelentősen hozzájárult az elmúlt 20 évben a magyar kultúra létéhez, a jól bevált kultúratámogatási gyakorlat megbontása pedig csak károkat okozna.

Mi, alulírottak tehát nem pénzt kérünk, hanem azt, hogy a döntéselőkészítés során fontolják meg a fenti szempontokat. Budapest, 2012. november 15.

Tisztelettel:

Fiatal Írok Szövetsége

Az aláírókhoz ide kattintva lehet csatlakozni: http://prae.hu/prae/petitions.php?pid=2100&cat=0

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top