Archív

Gondolat-jel 2012. november 18. Kossuth adó 11.05-11.58

Aki harcol, az nem gondolkozik. Üt. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a közéleti mértéktartás és a politikai hisztéria ellentmondásait vázolná. Gumibottal, börtönnel, törvénnyel egyetlen eszmét sem sikerült hitelesíteni és egyetlen eszmét sem lehetett kiiktatni a közgondolkozásból. Nem cáfolta meg az inkvizíció, a máglya, hogy a föld gömbölyű. A tények és az érvek viszont segítettek. Időigényes a tájékozódás, a mérlegelés, a nézeteinkkel ellentétes elképzelések megismerése, viszont akkor legalább azt tudjuk, hogy mit utasítunk el. Az elfogadás ilyen értelemben is embert próbál. Próbababa és az emberszabás mintakészlete.

Antall – Kovács István Csoda a Visztulánál ……………………..……………….……. 07,40

Annyiszor hagyták őket sorsukra, a történelmi felelősségükre és erkölcseikre oly kényes nyugati hatalmak Európában, hogy az is csoda hogy léteznek egyáltalán. Kovács István Csoda a Visztulánál és a Balti tengernél című kötete már első kiadásakor is letehetetlen volt. Csak a munkásosztály volt képes szétverni a proletárdiktatúrát Lengyelországban…

Radóczy Jusztina – Kircsi László oboaművész és Pécs …………………..………..…. 07,20

Házhoz jött a nagyvilág és fővárossá tudott lenni a vidék. Kircsi László aki az erős hangú fa, azaz a nádnyelves hangszerek családjából való oboa mestere be és letelepedett a Pannon filharmonikusokhoz és Pécsett. Nemcsak az izgalmas, amiről beszél, hanem ami azóta már hiányzik innen. Fecseg a felszín, az utóbbi időben talán még a zenében is.

Antall – Bosko Krstic szabadkai szerb író a Zsolnay titokról ……………………….. 07,10

Bosko Krstic újságíróként is megélhette, hogy nyíltan vállalt nézetiért, tisztes álláspontjáért, a kultúrához való ragaszkodásért fenyegessék. Menekülés az irodalomba. Az azúr őrzőinek legendája című kötetét személyesen mutatta be a XII. Győri Könyvszalon közönségének az elmúlt hétvégén.

Tallián Hedvig – Dr Mészáros Gabriella és a Borkollégium ………………….……… 07,35

Szétesett bennünk egy kultúra és újra össze kellene rakni. Ám a minőség ellen hat a gyors gazdagodás múló mámora, és az igénytelenség. Könnyű kiírni, hogy borfalu, borváros, bor ország. Az osztrák sógorok világraszóló glikol botránya után borsátrak feszülnek Burgenland tájain és az újbor kóstolása szakértő fogyasztókat vonzó esemény lett. Közel van Ausztria, de ettől mi még messze vagyunk.

Antall – Mácsai Pál Örkény és a pszichológia……………………………………….… 07,35

Az óriásplakátok a TV sorozatról sokat segíthetnek a színpadnak. A Debreceni Irodalmi Napok, amely elfeledett írók, irányzatok stílusok címmel rendezte meg idei önmagát, Örkény Istvánnal kezdett. Mácsai Pál hozta a Kölcsey központba estjét. Túl az évfordulók formális eseményein Örkény István korántsem önként vállalt történelmi kalandjai.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a hangmesterek Farkas Szilvia és Rozbora Zoltán

Műsorunkban a Pro Brass együttes felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek