Archív

Szökőár söpört végig a Genfi-tavon

Lausanne Lehman t partja

A leszakadt szikla becsapódása után 15 perccel 13 méteres hullám érte el a mai Lausanne helyét, 70 perc multán 8 méteres hullám csapott le Genfre.

Szökőár söpört végig a Genfi-tavon az ókorban, Kr.u. 563-ban, a természeti katasztrófát a Rhone-folyó torkolatánál lezuhant szikla okozta.

A víz átcsapott a mai Genf helyén álló város falain, elmosta a környező településeket, s magával ragadta az útjába kerülő embereket, jószágot. Két korabeli beszámoló is említi a cunamit, azonban az elemi csapás földtani bizonyítékait csupán most találták meg a Genfi Egyetem kutatói, akik vizsgálataikat a Nature Geoscience legújabb számában ismertetik.

A kutatócsoport a Genfi-tó fenekét szeizmikus reflexiós módszerrel vizsgálta. Az eljárás a szonárra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt a felszín alatti kőzetben keltenek rugalmas hullámokat, és a határfelületekről visszavert hullámok amplitúdójából, továbbá beérkezési idejéből következtetnek a felszín alatti tértartomány inhomogenitásaira – olvasható a Nature News hírportálon (http://www.nature.com/news/ancient-tsunami-devastated-lake-geneva-shoreline-1.11670).

„A vizsgálat során egy igen fura, a többitől nagymértékben eltérő üledékréteget fedeztünk fel, amely egyetlen esemény alatt rakódott le” – hangsúlyozta Stéphanie Girardclos geológus, a kutatócsoport tagja. Hozzátette: az üledékréteg lencse-alakú, vastagsága eléri az 5 métert, és 50 négyzetkilométeres a kiterjedése.

A tudósok ismerték az úgynevezett tauredunumi eseményről szóló 563-as beszámolót és úgy vélték, hogy az üledékréteg ekkor képződött.

A fenéküledékből vett minták kormeghatározása azt mutatta, hogy a lerakódás Kr.u. 381 és 612 között történt. Mivel egyetlen korabeli elemi csapás ismert, feltételezhető, hogy a tauredunumi esemény során képződött az üledékréteg.

A kutatások során összegyűjtött adatok segítségével Guy Simpson geológus végezte el a szökőár viselkedésének számítógépes szimulációját. Modellje szerint a szikla becsapódása után 15 perccel 13 méteres hullám érte el a mai Lausanne helyét, 70 perc multán 8 méteres hullám csapott le „Genfre”. Az üledékben a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy tízezer éven belül ez volt a második cunami a Genfi-tóban.

„Semmi biztosíték sincs arra, hogy a tragédia nem ismétlődik meg a jövőben” – emelte ki Guy Simpson. Hozzátette: a régióban fel kellene mérni az esetleges kockázatokat, hiszen a tó partjain több mint egymillió ember él, csak Genfben kétszázezer.

Forrás: MTI, fotó: Podmaniczky Sz.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top