Archív

Tanítson nyelveket!

Unalom

Nyelvet akar tanulni, de nincs ideje? Nem baj! Kedve sincs? Nem baj! Szorgalma sincs? Nem baj! Négy hét múlva anyanyelvi szinten fogja beszélni a nyelvet, ha jelentkezik szuperultraintenzív kurzusunkra. Beszédtanítás alvás közben! (Nógrádi Gábor Hogyan lehetünk milliárdosok? sorozata)

Ha a nyelvtanításból akar meggazdagodni kedves szegény olvasónk, akkor előnyös, ha tud azon a nyelven, amit tanítani akar. Persze ez nem kötelező, csak javasolt. (Eddigi tanácsaimból már kideríthette, hogy sohasem a szakmai tudás hozza a sok pénzt. Legfeljebb a látszata.)

A nyelvtanítás legnehezebb, és a legtöbb időt és energiát felemésztő feladata – a világhírű budapesti nyelviskolák szerint – az újsághirdetések megfogalmazása. Mert nehogy azt tessék már hinni, hogy az emberek özönleni fognak, ha megírja, hogy Oxfordban szerezte a diplomáját, húsz éves tapasztalat áll a háta mögött, és már egy szuahéli makáka majmot is megtanított svédül! Kit érdekel?! Az embereknek csak egyetlen kívánsága van: miképpen juthatnak minél könnyebben és gyorsabban a vágyott tudáshoz (pénzhez, sikerhez, boldogsághoz).

Jelszavuk: most, de azonnal!

Ebben a szellemben kell megfogalmazni a hirdetését. Például így: „Ultraszuperintenzív angol nyelvtanfolyam kezdőknek. Nyelvet akar tanulni, de nincs ideje? Nem baj! Kedve sincs? Nem baj! Szorgalma sincs? Nem baj! Négy hét múlva anyanyelvi szinten fogja beszélni a nyelvet, ha jelentkezik szuperultraintenzív kurzusunkra. Beszédtanítás alvás közben! Nyelvtanoktatás gondolatátvitellel! A nagyszótár bevágása napi három tablettában!”

Meglátja, kedves olvasóm, az emberek özönleni fognak, hogy befizessék a hatvanötezer forintot. Jönnek, akik már tízszer kezdtek hozzá a nyelv tanulásához, de még sosem jutottak túl a „Kér egy csésze kávét Mr. Smith? Igen, kérek, Mr. Smith!” típusú alapmondatok idegborzoló izgalmán. Jönnek, akiknek annyi nyelvérzékük sincs, hogy megkülönböztessék a sót a cukortól.

Jönnek, akiket már kineveztek irodavezetőnek az adott országba, de még csak elmutogatva tudják megkérdezni, hol a vécé. Jönnek hosszú, tömött sorokban, mert az emberek jobban hisznek a lehetetlenben, ha nem kell megdolgozniuk érte, mint a lehetségesben, ha meg kell mozdítani a kisujjukat.

És most azt tetszik kérdezni, hogy mit és hogyan kell tanítani azoknak, akik befizetik a lóvét?

Amit és ahogy akarunk!

Lemorzsolódnak? Hál Istennek! Csalódnak bennünk? Na és? Legfeljebb nem jelentkeznek többet a hirdetésünkre. Bőven marad még a gyors és fáradozás nélkül megszerezhető nyelvtudásra áhítozó magyarok között lusta és hiszékeny, néhány millió. Nem kell félni kedves, nyelvtanításból meggazdagodni vágyók, nem halunk éhen!

Good luck! – ahogy a francia mondja.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top