Archív

Második menet

A Dekameron kiadó kötete Hofi Géza életéről.

Dr. Ambrus Péter HOFI / Második menet c. kötete Sztároktól-sztárokról sorozatban jelent meg, bár Hofi sokminden volt, de sztár (e szó mai, negatív értelmében) biztosan nem.

Hofi Gézát csak Chaplinhez, Latabárhoz, vagy éppenséggel Shakespeare-hez, Moliere-hez hasonlíthatjuk – szokták mondani. Hofit azonban és valójában csak Hofihoz lehet mérni. Abban a történelmi korban, melyben élt és dolgozott, egyedi jelenség volt. Olyan személyiség, akire ma is égető szükség volna, bár sejthető, hogy most már nem övezné olyan osztatlan szeretet, mint akkoriban.

Hofi mindig megmondta, kimondta, helyettünk is sírt, nevetett és dühöngött. Volt hozzá bátorsága, mersze, lendülete és tehetsége, hogy a hazugságba fulladt ország „kis embereivel” együtt és értük gondolkodjon, beszéljen és mulattasson. Ma is ezt tenné, s ez bizony sokaknak nem tetszene.

A feledhetetlen, nagy komikus népszerűsége ettől függetlenül ma is töretlen. A TV csatornák újra, s újra műsorra tűzik felvételeit, az emberek naponta idézik híres mondásait, beszólásait – különösen az utolsó, már rendszerváltás utáni műsoraiból, mert Hofi már akkor is látta és meg is fricskázta az „új magyar urak” felbukkanását és kacagányos, vitézkedő, rongyrázó és hazug pöffeszkedesét. Emlékezzünk rá, mit mondott pl. a mai miniszterelnökről, aki akkor még demokratának vallotta magát. Hát igen: Hofi remek emberismerő volt, s tudta, miből lesz a cserebogár.

Ő volt az, aki a melósokért, kisnyugdíjasokért, a hétköznapi emberekért járatta a száját, s járatná ma is, ha élne.

Ez a kötet a nagy nevettető és (igen, le merem írni) gondolkodó halálának 10 évfordulója alkalmából jelent meg. Bemutatja Hofi Géza életét, pályáját, művészetét. A hozzá nagyon közel állók, őt jól ismerők, valamint az akkori „rendőrségi műsorszervező” mesélnek mindennapjairól, a vele kapcsolatos dolgokról, születésétől a haláláig. E betűk általi sztorizgatás számos fénykép, illusztráció, és dokumentum segítségével hozza még közelebb hozzánk Hofit, az embert.

Internetes ár: 4242Ft

Oldalak száma: 312
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
méret: 142×297 mm
ISBN: 9786155072093

Megrendelhető:

Dekameron Könyvkiadó

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top