Archív

Bernardo Bertolucci kerekesszékből rendezett új filmje: Én és te

bertolucci io e te

A Niccolo Ammaniti azonos című regényéből írt film a 14 éves Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) és a 25 éves Olivia (Tea Falco) történetét viszi vászonra, egy magába záródó környezetben. Egy részletet is megnézhettek a filmből.

Egy tizenéves és egy huszonéves fiatalról szól Bernardo Bertolucci új filmje, az Io e te (Én és te) című alkotás október 25-től látható az olaszországi mozikban.

A hetvenegy éves rendező ismét a fiatalokról forgatott filmet, akiknek világára, érzelmeire, problémáira a mai napig jól emlékezik. A Niccolo Ammaniti azonos című regényéből írt film a 14 éves Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) és a 25 éves Olivia (Tea Falco) történetét viszi vászonra. A magába zárkózó, környezetétől elbújni akaró Lorenzo egy hétre római otthona pincéjébe költözik be, ahol úgy gondolja, végre nyugalomra találhat. Mostohatestvére, a heroinfüggő Olivia borítja fel terveit – ismertette az olasz sajtó a film történetét.

A fiú és a lány egymást segítő kapcsolata a pincében bontakozik ki: „Bertolucci ismét szűk térben, az érzelmekre koncentrál” – jegyezték meg az olasz filmkritikusok hangsúlyozva, hogy a tragédiával végződő regénnyel ellentétben a rendező reménnyel zárja a történetet.

A filmet az idei cannes-i filmfesztiválon versenyen kívül mutatták be és a közönség tizenkét perces tapssal jutalmazta.

„Ez a felszabadulás filmje” – nyilatkozta Bertolucci, aki kilenc év után rendezett ismét legutolsó filmje, az Álmodozók (The Dreamers) óta.

A rendező elmondta, hogy amikor betegsége miatt kerekesszékbe kényszerült, sokáig ki sem mozdult otthonról. Az Én és te azonban ismét életkedvvel töltötte el és már újabb filmen dolgozik.

Bertolucci október közepén egy mozgáskorlátozottaknak szóló olasz blogon számolt be megpróbáltatásairól. A kerekesszékben élők hétköznapjait „háborús túlélésnek” nevezte Rómában, ahol tilosban parkoló autókkal és más akadályokkal kell megbirkózniuk. Róma főpolgármestere túlzással vádolta a rendezőt, aki megerősítette, hogy a mozgássérültek számára az olasz főváros „tiltott város”.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top