Archív

Fehér gyász, fekete gyász

Temetkezs 1

Temetési szertartásokat bemutató kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban.

A régi falusi temetési szertartás tárgyi anyagait, szokásait és emlékeit bemutató kiállítás nyílt kedden a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban.

A Fehér gyász, fekete gyász – Halotti szokások, temetési szertartások a régi faluban címet viselő idei utolsó időszaki tárlat tematikájában a közelgő halottak napjához, a mindenszentek ünnepéhez kapcsolódik és megpróbálja bemutatni az emberi élet utolsó fázisát – mondta Bodnár Zsuzsanna, az intézmény néprajzos muzeológusa.

A tárlat előzménye, hogy a korábbi években a születés és a házasság témájában rendeztek kiállítást az intézményben, ennek folytatásaként most az emberi élet harmadik nagy „szükségét”, a halált és az elhunyttal kapcsolatos szokásokat és szertartásokat mutatják be.

Temetkezs 2 A jármi kisnemesi házban berendezett kiállításon nem a teljes temetési szertartást ismerhetik meg a látogatók, hanem annak egy pillanatképét, vagyis azt, hogyan alakul át egy-egy ilyen alkalomra a parasztház.

A ház alaprajzi tagolódásának megfelelően az egyik szobában református házbelsőt, illetve halottas szobát alakítottak ki, amelyben olyan tárgyakat és kellékeket helyzetek el, amelyeket például csak ravatalozáskor használtak. Itt szemléltetik a temetés egyik meghatározó szokását, a virrasztást, de látható a halottas szoba kialakításához szükséges ravatal, ravatalterítő, gyászabrosz, tükörre helyezett kendő, gyászkendő, férfi és női gyászviselet.

Minden egyes tárgynak, azok elhelyezési módjának jelentősége van, hiszen az egész eseményt a néphit határozta meg – magyarázta Bodnár Zsuzsanna, példaként említve például a tükör letakarását, az óra megállítását, az ablakok letakarását és kinyitását, amelyeken keresztül a halott szelleme eltávozhat.

A kisszobában a görög katolikus halottas szoba berendezését mutatják be a vallási tárgyakkal, jelképekkel együtt. Látható rózsafüzér, szentképek, kereszt, temetések alkalmával használt lobogó, hordozható kereszt és a máriapócsi kegykép. Ebben a szobában helyezték el a koporsó nélküli ravatalt is.

A kisnemesi ház középső helyiségében a zsidó temetkezési szokások tárgyi anyaga látható, többek között a halotti fürdető asztal, fürdető kád, halotti lepel, női halotti ruha, kézleöntő bögre, imaasztal és tálesz. Az előtérben lévő üveges vitrinben a különböző korokból származó halotti anyakönyvek, gyászjelentések, gyászkendők és gyászzsebkendők találhatóak.

Mindhárom felekezet temetkezési szokásait, szakrális emlékeit eredeti fotók felnagyított másolatai teszik hitelessé. A tárlat – előzetes bejelentkezéssel – az év végéig tekinthető meg a Sóstói Múzeumfaluban.

Forrás: MTI, fotó: Balázs Attila

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top