Archív

Marina Abramovic, a performansz királynője művészeti-tudományos központot alapít

Marina-Abramovic-Rest-Ene-006

Művészeti és tudományos-technológiai központot alapít Cetinjében, az egykori montenegrói királyi székhelyen Marina Abramovic belgrádi születésű, New Yorkban élő világhírű képzőművész. + izgalmas videók.

A performansz műfajának „királynője” többcélú központot létesít, a tervek szerint a város egykor nagyhírű, elektromos háztartási gépeket előállító Obod gyártelepének kihasználatlan részén.

A művész olyan neves építészeket nyert meg az ügynek, mint Rem Koolhaas Pritzker-díjas holland építész és munkatársa, a japán születésű Sigemacu Sohej. Mindketten az 1975-ben alapított New York-i székhelyű építésziroda, az OMA (Office for Metropolitan Architecture) tagjai – adták hírül montenegrói és szerb lapok.

A művész közlése szerint a Marina Abramovic Community Center Obod Cetinje (MACCOC) nemcsak kulturális központ lesz, hanem technológiai park, árubemutató csarnok, bevásárlóközpont, szálloda és filmstúdió is a részét képezi.

Az Obod leromlott részlegének felújítási munkálatai több lépcsőben zajlanak, az első ütem Abramovic reményei szerint 2013-ban elkészül, hogy méltóképpen ünnepelhessék meg Petar Petrovic Njegos (1813-1851) montenegrói egyházfő, államférfi, költő születésének 200. évfordulóját. Njegos Hegyek koszorúja című drámai költeménye magyarul is olvasható. Abramovic azt mondta, hogy a jövőben évente három hónapot Cetinjében kíván tölteni.

Marina Abramovic Az üresség nyolc leckéje happy enddel című számítógépes drámajátékát-videoinstallációját februárban láthatta a Műcsarnokban a magyar közönség. Tavaly A művész jelen van címmel a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) megrendezett, igazi szenzációnak elkönyvelt életmű-kiállításán a múzeum nyitvatartási idejében két és fél hónapon keresztül vörös, zárt hosszú ruhában, rezzenéstelen arccal ült egy asztalnál, a látogatók pedig leülhettek vele szemben.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top