Archív

Felavatták Nagyváradon a Holnaposok szoborcsoportját

Holnaposok

A széken Ady Endre, Dutka Ákos, Juhász Gyula, áll: Emőd Tamás. A feltételezésekkel ellentétben Ady nem mobiltelefonál, bár térerő már volna.

Felavatták Nagyváradon az Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló szoborcsoportot.

A Holnaposok szoborcsoport Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást mutatja egy kávéházi asztal körül, az első három ül, Emőd Tamás áll. A sétálóutcán felállított életnagyságú bronz műalkotás üresen hagyott székére bárki leülhet.

Ilie Bolojan polgármester az avatóünnepségen két szempontból tartotta fontosnak a műalkotást. Mint mondta, a szoborcsoport egyfelől a tisztelet jele azon kulturális és építészeti örökség iránt, amelyet a magyar közösség hozott létre a városban koroktól és politikai rendszerektől függetlenül, ugyanakkor a műalkotás híd is a múlt és a jövő között. Aki az üresen hagyott székre leül, részese lehet a század eleji kulturális élménynek – vélte.

A szoborcsoport mellett mondott beszédében Biró Rozália, Nagyvárad volt alpolgármestere a Holnaposok irodalmi csoportosulás szellemi örökségének a fontosságáról beszélt. A szoborcsoport elkészítésére a polgármesteri hivatal 2011-ben írt ki pályázatot, amelyet Deák Árpád szobrászművész nyert meg.

Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a szobor olyan időszakban készült el, amikor az RMDSZ mind a megyei, mind a városi önkormányzatban megkerülhetetlen erőt képviselt. Felidézte, hogy 2010-ben a megyei önkormányzat átutalta a városnak a szoborcsoportra szánt összeget, de azt a város másra fordította. 2011-ben azonban sikerült az országos költségvetésből támogatást szerezni a szoborállításra.

A Holnaposok irodalmi tömörülése 1908-ban alakult Nagyváradon azzal a céllal, hogy a tespedő magyar lírát modern eszmékkel felfrissítsék. Tagjai voltak Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka. Holnap címmel két antológiát adtak ki.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top