Archív

Gondolat-jel 2012. október 28. Kossuth adó 16.05-17.58

A szavaknak már nincs jelentése, vagy ha van, az annál nagyobb a baj. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a meg nem értés és a megértés golyóit kattogtatja. Tiki-taki, ha valaki még emlékszik rá. Nálunk a párbeszédhez mindig csak az egyik fél adott. Az elfogadás nyilván önfeladás, így az egyéniség csorbul, ha mérlegelni lennénk kénytelenek a másik érveit. Megbélyegezni kétségtelenül kisebb kihívás, mint gondolkozni, beleélni magunkat a változó szerepekbe. A meggyőződésünkhöz való kötődés hurok és könnyen bogozható masni is lehet. Rögeszmévé cementálódnak hiteink, vagy módosulhatnak változó tapasztalásaink szerint. Esély megértésre…

Antall – Cs. Varga István a keresztény értelmiségi ………………………………………. 07,35

A halállal nem múlnak el az iskolai legendák. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán volt esélye az egyházi gimnáziumokból érkezőknek. Bartha János, ha kellett az akadémiai fórumokat is kihasználta kedves diákjaiért. De Julow Viktor és Kovács Kálmán hatása is kimutatható a mai magyar irodalomtörténetben.

Tráser László – Pallagi Mária Mindszenty József fogságai …….…………………… 07,30

A szolgálathoz ragaszkodott és nem a ranghoz, amikor börtönt is vállalt érte. A néhány napos szabadságot a szovjet megszállás szakította meg, hogy aztán a menedéket nyújtó amerikai követség legyen a szobafogság. Franz König bécsi bíboros úgy igyekezett segíteni, hogy a pápai állam érdeke és a hercegprímás érzékenysége se sérüljön.

Antall – Szabó Miklós régészprofesszor és a francia kelta kapcsolat ……………….. 07,20

A francia kapcsolatokat jobban tűrte a politika, mint a német, angol, vagy amerikai szellemi kötődést. Ám Szabó Miklósnak mindenekelőtt francia nyelvtudása adott belépőt a görög és a kelta kutatások máig tartó és immár intézményes kiépüléséhez. A légi régészet szinte csak a rendszerváltás ráadása.

Gergó Judit – Ivo Krobot Hrabal rendezése Szombathelyen ……………………….. 07,03

A prágai Arany Tigris ismét megrázza magát, s a fölhabzó sör fölött a lelkiatyaként is hiteles csapos korsót nyújt nekünk. Hrabal szelleme még a vizeldében is csordultig tetten érhető. Ivo Krobot pedig ismét útra kel, hogy az egykori bizalomnak megfeleljen, s színpadra vigye azt, ami elbeszélésnek készült.

Antall – Horkay István és Ausztrália laptop nemzedéke …………………………..… 07,10

Kézzel is zseniálisan kell annak rajzolnia, aki gépet használ. Horkay István festészetének éppen az a lényege, hogy montázs technikája nem szabdalja, és illeszti, hanem filmszerűen egymásra vetíti az akár már máshol megismert látványt. Így születik új minőség, amely immár Ausztráliában is visszatérő érdeklődést keltett. Elutazni azért érdemes, hogy hazajöhessünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a hangmesterek: Farkas Szilvia és Soós Zoltán

Műsorunkban a Juhász Gábor trió felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top