Archív

A világ legnagyobb könyvkiadója jöhet létre a Penguin és a Random House összeolvadásából

companions adelie penguins

Az elsősorban klasszikusokat kiadó Penguin 2011-ben 1,2 milliárd euró árbevételre tett szert évente négyezer új mű kiadásával.

A Penguin és a Random House tulajdonosai a két kiadó összeolvadásáról tárgyalnak. Ha megvalósul, a világ legnagyobb kiadóvállalata jön létre.

A The Guardian brit napilap online kiadása szerint a Penguin kiadó tulajdonosa, a Pearson csütörtökön megerősítette, hogy tárgyalásokat kezdett a Random House tulajdonosával, a magánkézben lévő német Bertelsmann-nal. A világ hat nagy kiadója közé tartozó Penguin és Random House fúziójával keletkező csúcskiadó publikálná például az Egyesült Királyságban eladott könyvek 25 százalékát. A szerzőik közé tartozna Jamie Oliver sztárséf és E.L. James, A szürke ötven árnyalatának írója is.

A Pearson szóvivője hangsúlyozta, hogy egyelőre nem született megállapodás, és azt sem zárta ki, hogy a tárgyalások nem vezetnek eredményre. A Bertelsmann, Európa legnagyobb médiacsoportja azonban nem kommentálta a fúzióval kapcsolatos híreket.

A Bertelsmann honlapja szerint évi 11 ezer új könyv megjelentetésével, és 500 millió példány eladásával a New York-i székhelyű Random House a világ legnagyobb könyvkiadója. A csoport – amelynek égisze alatt 15 országban 200 kiadóvállalat működik – 1,7 milliárd euró volt az árbevétele tavaly, és 947 millió idén az első félévben.

Az elsősorban klasszikusokat kiadó Penguin 2011-ben 1,2 milliárd euró árbevételre tett szert évente négyezer új mű kiadásával.

A könyvkiadás nagy változáson ment keresztül az utóbbi években az e-könyv-olvasók elterjedésének, valamint annak köszönhetően, hogy a szupermarketekben is megkezdődött a könyvek nagy volumenű árusítása. Elemzők régóta számítanak a HarperCollins, a Random House, a Hachette, a Simon & Schuster, a Macmillan és a Penguin uralta könyvpiac konszolidációjának újabb fordulatára – írta a The Guardian című brit lap (http://www.guardian.co.uk/books/2012/oct/25/penguin-random-house-merger-talks).

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top