Archív

A Nobel-díj (257 millió HUF) Pekingben nem elég egy nagy lakásra

mo jen 2

Csen az egyik legjótékonyabb kínai üzletember felajánlotta, hogy Mo Jennek adja az egyik pekingi villáját, hogy az írónak ne kelljen a lakhatás miatt aggódnia, és energiáját inkább az írásra fordíthassa.

Lakást venne Pekingben a Nobel-díjjal járó pénzjutalomból Mo Jen (Mo Yan), az irodalmi elismerés idei nyertese, ám a kínai főváros ingatlanárai miatt az összeg csupán egy szerényebb hajlékra elegendő.

A kérdés, hogy Mo mire költené a Nobel-díjjal járó 7,5 millió jüant (257 millió forint), a Hszinhua hírügynökség egy interjújában hangzott el, s a kínai realitásokat tükröző volta miatt hamar a csaknem háromszáz millió felhasználót jegyző Sina mikroblog felkapott témája lett. A kérdéshez hozzászólók kiszámolták: a jelenlegi, négyzetméterenkénti több mint 50 ezer jüanos (1,7 millió forint) átlagárakon számolva az irodalmi Nobel-díjas egy körülbelül 120-130 négyzetméteres lakást tud a fővárosban vásárolni, annak is csupán a belvárostól kissé távolabb eső részein.

Más országokban legalább öt lakásra telne ebből a pénzből – jegyezték meg az internetes közösség tagjai. Ha nem emelik a díjjal járó pénzjutalmat, a Nobel-díj hamarosan elveszti vonzerejét a kínai emberek számára – viccelődött egy hozzászóló. Mások azt említették meg, a kérdés is azt bizonyítja, Mo Jen egyike az átlagos kínai embereknek, ami sokaknak reményt adhat: nem lehetetlen elérni álmaikat. A gyakorlatiasabbak hozzátették: hiába vásárol valaki lakást, annak felújítási, fenntartási és kezelési költségei is az egekben járnak Pekingben, tehát reálisabb egy még szerényebb lakással számolni. További gondokat jelenthet az ingatlanpiac lehűtésére hozott központi szabályozás, miszerint a fővárosban jelenleg csak az vásárolhat ingatlant, aki ott van bejelentve, illetve bizonyítani tudja, hogy legalább öt éven át ott dolgozott és fizetett adót.

Ugyancsak a Sina mikroblogon szólt hozzá a témához Csen Kuang-piao (Chen Guangbiao), az egyik legjótékonyabbnak tartott kínai üzletember. Csen felajánlotta: Mo Jennek adja az egyik pekingi villáját, hogy az írónak ne kelljen a lakhatás miatt aggódnia, és energiáját inkább az írásra fordíthassa. Az üzletember a 2008-as szecsuáni (Sichuan) földrengés után vált országszerte ismertté, akkor 100 millió jüant (3,4 milliárd forint) adományozott az újjáépítésre, ő maga másfél hónapig segédkezett a területen.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top