Archív

Keret Háza néven megnyílt a világ legkeskenyebb háza Varsóban

keret haza

Az épületbe elsőként a névadó Etgar Keret, izraeli író költözik be.

Megnyílt a világ legkeskenyebb háza, amelyet két többemeletes épület közé ékeltek be a lengyel főváros központi részében.

A jogi okokból művészeti installációként felépített 14 négyzetméteres házat egy maximálisan 152 centiméter széles, legkeskenyebb részében 92 centiméteres telken húzták fel. A Keret Háza nevű projekt társfinanszírozását magánszponzorokon kívül Varsó város önkormányzata, illetve az államilag támogatott Nemzeti Kulturális Központ vállalta.

A nagy nemzetközi érdeklődésnek örvendő rekordkeskeny házat szombaton Jakub Szczesny tervező, Hanna Gronkiewicz-Waltz, a főváros főpolgármestere és a névadó, Etgar Keret izraeli író nyitotta meg.

Az épületbe elsőként a névadó izraeli író költözik be, akinek anyja a lengyel fővárosban született, és abban a kerületben, az egykori zsidónegyedben lakott. A projekt célja Varsó nemzetközi promóciója, ezért a következő négy évben a világ legjelentősebb alkotói mellett fiatal pályakezdőket hívnak meg rezidensként.

A kétemeletes, dőlt üvegtetejű, fémvázas épület nem felel meg a lengyel lakóházak szabványainak, ezért csak művészeti installációként jegyezhették be. A http://domkereta.pl honlapon megtekinthető piciny lakásba csak néhány létfontosságú berendezés került be: a földszinten egy konyhát és étkezőt, illetve fürdőhelyiséget alakítottak ki, az emeletre az íróasztalon kívül egy könyvespolc és egy egyszemélyes ágy fért csak be.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top