Archív

Botrányt kavart a bécsi Meztelen férfiak című kiállítás plakátja

Eljen Franciaorszag

Pierre&Gilles francia alkotópáros Vive la France (Éljen Franciaország!) című fotóját tette a városszerte kiragasztott plakátokra.

A Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című kiállítás pénteken nyílt meg az egyik leghíresebb bécsi múzeumban. A Leopold Múzeum január 28-ig látogatható kiállítása azt a témát járja körül, hogyan jelenik meg az elmúlt két évszázad nyugati művészetében a meztelen férfitest és hogyan változott a férfi társadalmi szerepéről alkotott felfogás.

A múzeum a 300 kiállítási tárgy közül az egyiket, a Pierre&Gilles francia alkotópáros Vive la France (Éljen Franciaország!) című fotóját tette a városszerte kiragasztott plakátokra. A képen három izmos fiatal férfi – egy fekete bőrű, egy arab és egy fehér – látható egy futballstadionban. Körülöttük a levegőben a francia zászló színeiben pompázó konfetti hullik és semmi más nincs rajtuk, mint kék, fehér és vörös zokni, valamint futballcipő.

Miután sokan sértőnek találták a plakátokat és panaszok özöne érkezett a múzeumhoz, a posztereken – legalábbis egy részükön – utólag kitakarták az intim részeket. A Facebook közösségi portál már korábban eltávolította a múzeum által közzétett és az eredeti plakátot bemutató posztokat.

A közösségi portálon közzétett hozzászólások szerint mások nem találnak kivetnivalót a ruhátlan férfiak látványában és úgy érvelnek, hogy a művészetet nem lehet cenzúrázni, akkor sem, ha provokatív.

„Nem olcsó reklámfogásnak szántuk, de természetesen figyelmet akartunk kelteni. Úgy gondoljuk, hogy az embereket szembesíteni lehet a meztelen igazsággal” – mondta Tobias Natter múzeumigazgató egy sajtótájékoztatón. „A városban egy másik plakát egy Gustav Klimt-kiállítást reklámoz. Azon a női alak csak egy nyakláncot visel és mégsem háborodik fel rajta senki” – mutatott rá.

A plakáttal ellentétben nem okozott felháborodást a kiállítás egy másik reklámja, Ilse Haider salzburgi képzőművész Mr. Big című alkotásának felnagyított mása. A múzeum előtt elhelyezett, ádámkosztümöt viselő, négy méter magas fekvő férfialak előtt sok arra járó turista megáll fényképezkedni.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top