Archív

Gondolat-jel 2012. október 21. Kossuth adó 11.05-11.58

A jövő mindig ködös, és ami elmúlt – abban sem lehetünk teljesen biztosak. A Magyar Rádió kulturális hetilapja az élet minőségét befolyásoló személyes elszánás esélyeit kóstolgatja. Rá kell hangolódni a jóra, különben elkerül bennünket. Esetleg éppenséggel a riasztó tényekből kell kibogarásznunk mindazt, ami mégiscsak ad valami esélyt az életre. Ám még az is előfordulhat, hogy el kell hinnünk: van befolyásunk létfeltételeink közvetlen alakítására, esetleg egyetemes ügyeink átgondolásával még a mindenséget is befolyásolhatjuk. Illúziók nélkül és nem megy, különben vesztésre áll az ember, amikor önmagával mérkőzik. Próbajáték.

Antall – Kiss Gy. Csaba rendszerváltás előzményei …………………….…………….. 08,20

Mélyen a múlt szemébe kellene néznünk, de kerüli a tekintetünket. Már Hófehérke mostohája sem szerette a tükör őszinteségét, s bizony embert próbáló dolog szembenézni önmagunk nosztalgiákat és leegyszerűsítéseket meghaladó Kádár kori hangulataival. Az önigazolás csak elodázza a történelmi tények emlékezetünkben való megnyugtató elrendezését.

Tallián Hedvig – Szepsy István és a belső csend ………..………………………….….. 07,10

„A nap is besüt a pöcegödörbe, mégsem lesz mocskos.” Diogenész a hordójából pontosabban látta a világot, mintha hegyre kapaszkodott volna. Pedig nem is láthatta a tokaji nagy kopaszt, a mádi lankákról nem is beszélve. Divatja van ma a borászatnak és irodalma is, jóllehet a magyar irodalom legjobbjai rossz borok mellett csiszolgatták életművük ötleteit az elmúlt fél évszázadban.

Antall – Konkoly György Leiningen és Barabás Miklós ….…………………..……… 07,10

A vártanúkat megszépíti, mi több át is rajzolja a messzeség. Leiningen Westerburg Károly arcvonásáról a szakállal együtt akarta leberetválni a romantikus tévképzeteket a szobrász. Addig nézegette a Barabás Miklós rajz, majd a metszetek ábrázolását, míg úgy döntött, hogy a szabadságharc alatt nem öregedhetett annyit a legfiatalabb tábornok.

Tarnóczi László – Balázs F. Attila könyvkiadás határokon át …………………….…. 05,15

Az államközi szerződések hozták-vitték a könyveket, igaz a pártfőtitkárok lefordított beszédeinek vaskos köteteivel együtt. Ám az eltelt húsz esztendő is kevés volt, hogy a szabad verseny egyenlő esélyeket teremtsen a szépirodalomnak a határok átjárásához a könyvkiadás képes, színes, piacos hordaléka mellett. És ez nem támogatás, hanem elszánás kérdése.

Antall – Menyhárt Krisztina a bolgárok eltűnése ……………………….……..…… 07,50 Ma talán kevesen vannak, de nagyon sokat tettek Magyarországért. És nemcsak a betelepülők harmadik hullámaként érkező bolgár-kertészek, akik a nagyvárosok zöldségellátását végezték, de Kárpát-medencei honosodásunk korai szakaszában térítőként is hozták a bizánci keresztény kultúrát erre a tájra. Együttélésünk tehát nem új keletű, s a hagyományok felől megújulásra is vár.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Gyuzsaly Ilona, a hangmesterek: Farkas Szilvia és Horváth Zsolt

Műsorunkban Gonda János felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top