Archív

Kántor Lajos új könyve: Konglomerát (Erdély)

konglomerat

Három nagy formátumú, különböző jellegű, de azonos nagyságrendű eszme- és irodalomtörténeti alakról szól a könyv, három nagy erdélyi íróról, gondolkodóról, három tragikus sorsú férfiről, emberi-történelmi tragédiájukról. Szabédi Lászlóról, Gaál Gáborról és Szilágyi Domokosról. Kötetbemutató a jövő héten.

„Fiktív szemináriumokról van szó. Három nagy halott elmélkedik, beszélget, vitatkozik létkérdésekről. Az erdélyi vagy inkább romániai magyar politikatörténet, eszmetörténet, irodalomtörténet égető kérdéseiről. Létkérdések. Írhatnék sorskérdéseket is. De kerülöm a kifejezést. A történelemtől hozzárendelt, rátapasztott tragikus-patetikus felhangok és mellékjelentések miatt. Persze a létkérdés és a sorskérdés között lényeges a különbség. A sorskérdés zárt. Azt sugallja, hogy valami ránk méretett, amivel szemben tehetetlenek vagyunk.
A létkérdés nyitott. Azt sejteti, hogy valami elé kerültünk, amit magunk is formálhatunk. Ilyesmikről és ilyen módon szólnak a szemináriumok.” (Poszler György)

Kántor Lajos (Kolozsvár) József Attila és Széchenyi-díjas íróval Konglomerát (Erdély) című, nemrég megjelent könyve kapcsán Szilágyi Ákos író beszélget. Moderátor: Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője

Időpont: 2012. október 25., csütörtök, 17.00 óra

Helyszín: Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

Markó Béla beszél a Konglomeratról:

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top