Archív

A Vér és arany Ady dedikációjával az Abaúj Antikvárium árverésén

ady

A róla készült fotókkal ellentétben Ady nem sokszor dedikálta köteteit.

Különleges ritkaság, egy Ady Endre által dedikált kötet kerül kalapács alá az Abaúj Antikvárium október 18-i aukcióján.

A róla készült fotókkal ellentétben Ady nem sokszor dedikálta köteteit, csak szűk családi és baráti köre részesült belőle. A most árverésre kerülő könyvbe, a Nyugat gondozásában 1910-ben megjelent Vér és arany kötet harmadik kiadásába a költő az alábbi sorokat írta: „Bertának ajánlom – Ady Endre 1911 XII. 20”. Boncza Berta, azaz Csinszka, Ady szerelme, múzsája, később felesége akkor 16 éves volt. Ezt a kötetet első levélváltásuk idején küldte Ady a „kedves, tizenhat éves, boldog kisasszonynak”.

Pogány János antikvárius úgy véli, Ady dedikációi nemzeti ereklyék, így ennek a példánynak is múzeumban, közgyűjteményben lenne a helye. Hozzátette, az utóbbi évtizedben mindössze 1-2 dedikált Ady kötet bukkant fel a könyvpiacon, és korábban sem volt sokkal több. Tizenegy éve ugyanennek a verseskötetnek egy példánya, amelybe a költő édesanyjához szóló sorokat jegyzett, 2,1 millió forintért kelt el egy aukción. A Csinszkának dedikált könyv 1,35 millió forintos kikiáltási árról indul.

E kiemelkedő mű mellet az aukció további 445 tétele között is bőven vannak figyelemre méltó ajánlatok. Ilyen például az anyag csaknem felét kitevő 180 dedikált kötet, egyebek közt Jorge Amado, Babits Mihály, Bortnyik Sándor, Déry Tibor, Devecseri Gábor, Erdélyi József, Füst Milán, Kassák Lajos, Lányi Sarolta, Móricz Zsigmond, Nadányi Zoltán, Nagy Lajos, Nyírő József, Örkény István, Rónay György, Tersánszky J. Jenő, Váci Mihály aláírásával. A legtöbb esetben nemcsak a szerzők, de az ajándékozottak is neves személyiségek.

Az 1909-es bibliofil Petőfi Almanach sokak szerint a legszebb XX. századi magyar könyv, kötése Dávidházi Kálmán debreceni könyvkötő műhelyének munkája. Az aukción 160 ezer forintért a mindössze 500 példányban kiadott album 87. sorszámozott darabját kínálják. A könyv értékét növeli, hogy az a szerkesztő, Ferenczi Zoltán példánya volt.

A teljesség igénye nélkül néhány további érdekesség: Garvay Andor színműkötete, amelynek borítását Örkény István rajzolta és tervezte, egy Gross Arnold-album, amelyben a művészhez írt kéziratos Gyurkovits Tibor vers olvasható.

A tételek között megtalálhatók autográf levelek Mészöly Dezsőtől, Somlyó Györgytől, Weöres Sándortól. Csurka István 16 ezer forintra taksált, kézzel írt hétoldalas tárcanovellája az egzisztencializmusról szól. A hozzá tartozó kísérőlevél szerint az írás nyomtatásban csak a Magyar Nemzetben jelent meg.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top